facebook
Ocet miodowy doskonały - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech
Loading

    Dzisiaj jest czwartek, 19 kwietnia 2018 r.   (109 dzień roku) ; imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   ludzie ZP   |   miejsca, obiekty itp.   |   felietony, opracowania   |   kącik twórców   |   miejscowości ZP   |   ulice Proszowic   |   pożółkłe łamy...   |   RP 1944   | 
 |   ostatnio dodane   |   gazety   |   zdjęcia, filmy   |   dokumenty   | 
 skarby archiwów 
 | 

serwis IKP / Skarby Ziemi Proszowskiej / pożółkłe łamy / skarby archiwów / Ocet miodowy doskonały - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech
O G Ł O S Z E N I A
patronaty IKP



Ocet miodowy doskonały - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech

(fot. zbiory autora)

Proszowice, 13-10-2017

     Ocet, znany ludziom od tysiącleci. Jest go pełno w sklepach. Poniżej przekazuję przepis na produkcję octu w gospodarstwie Mieroszewskich w Czechach.

Ocet miodowy doskonały

Jeden litr miodu (patoki) rozpuszcza się w 16 litrach wody. Tą słodyczą napełnia się czwartą część beczki. Do tego wrzuca się kilka kromek jęczmiennego chleba, garść jagieł tyleż grochu, dolewa się octu mocnego pół litry i tyleż okowity czystej.

Wtedy stawia beczkę w lecie na słońcu, a w zimie za piecem nie zatykając szpuntu, tylko płatkiem (?) się go nakrywa. Gdy ocet jest już tęgi, zlewa się go do połowy i dodaje się znowu tyleż wody słodkiej.


Okowita, od łac. aqua vitae = woda życia, dawniej, mocna wódka.

(fot. zbiory autora)


Henryk Pomykalski   



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Z każdą szlachetną radością łączy się uczucie wdzięczności.
(Autor nieznany)
kwiecień  19  czwartek
kwiecień  20  piątek
kwiecień  21  sobota
kwiecień  22  niedziela
DŁUGOTERMINOWE:
[wystawa fotograficzna]   Życie zakonne w średniowiecznym klasztorze
[do 30.04.2018]    (MBP Proszowice)


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowickiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki; 2016 Internetowy Kurier Proszowski
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ