facebook
Ocet miodowy doskonały - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech

    Dzisiaj jest poniedziałek, 29 września 2020 r.   (272 dzień roku) ; imieniny: Michaliny, Michała, Rafała Dzień Aptekarza    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   |   praca   | 
 |   ludzie ZP   |   miejsca, obiekty itp.   |   felietony, opracowania   |   kącik twórców   |   miejscowości ZP   |   ulice Proszowic   |   pożółkłe łamy...   |   RP 1944   | 
 |   ostatnio dodane   |   gazety   |   zdjęcia, filmy   |   dokumenty   | 
 skarby archiwów 
 | 

serwis IKP / Skarby Ziemi Proszowskiej / pożółkłe łamy / skarby archiwów / Ocet miodowy doskonały - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech
O G Ł O S Z E N I A


Ocet miodowy doskonały - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech

(fot. zbiory autora)

Proszowice, 13-10-2017

     Ocet, znany ludziom od tysiącleci. Jest go pełno w sklepach. Poniżej przekazuję przepis na produkcję octu w gospodarstwie Mieroszewskich w Czechach.

Ocet miodowy doskonały

Jeden litr miodu (patoki) rozpuszcza się w 16 litrach wody. Tą słodyczą napełnia się czwartą część beczki. Do tego wrzuca się kilka kromek jęczmiennego chleba, garść jagieł tyleż grochu, dolewa się octu mocnego pół litry i tyleż okowity czystej.

Wtedy stawia beczkę w lecie na słońcu, a w zimie za piecem nie zatykając szpuntu, tylko płatkiem (?) się go nakrywa. Gdy ocet jest już tęgi, zlewa się go do połowy i dodaje się znowu tyleż wody słodkiej.


Okowita, od łac. aqua vitae = woda życia, dawniej, mocna wódka.

(fot. zbiory autora)


Henryk Pomykalski   



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Zawsze jest dobry dzień, kiedy otwierasz szczęśliwe oczy.
(ks. Jan Twardowski)
wrzesień  29  wtorek
wrzesień  30  środa
październik  1  czwartek
październik  2  piątek
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ