Badacze z Poznania pytają Polaków o nastawienie do jedzenia owadów i mięsa in vitro
    Dzisiaj jest sobota, 18 maja 2024 r.   (139 dzień roku) ; imieniny: Alicji, Edwina, Eryka M. Dzień Muzeów    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kultura-oświata   |   sport   |   społeczeństwo   |   mieszkańcy   |   natura   |   w szerszej perspektywie   |   foto - relacje   | 

serwis IKP / w szerszej perspektywie / Badacze z Poznania pytają Polaków o nastawienie do jedzenia owadów i mięsa in vitro
O G Ł O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


Badacze z Poznania pytają Polaków o nastawienie do jedzenia owadów i mięsa in vitro

(adobe stock)

1-04-2023

     Alternatywne źródła białka w diecie wywołują wśród ludzi różne emocje, od zaciekawienia po obrzydzenie - zauważają naukowcy z Poznania. O nastawienie Polaków do produktów spożywczych wykorzystujących owady oraz mięso produkowane poza ustrojem zwierzęcia, pytają w specjalnej ankiecie.

     Badacze pytają Polaków o nastawienie do alternatywnych produktów spożywczych, które w przyszłości mogą zacząć odgrywać większą rolę w diecie mieszkańców krajów rozwiniętych. Chodzi o produkty wykorzystujące owady, a także o mięso in vitro, które produkowane jest poza ustrojem zwierzęcia. Odpowiedzi można udzielić w ramach anonimowej ankiety online, której wypełnienie zajmuje kilka minut.

Link do ankiety znajduje się na tej stronie.

"Akceptacja nowych produktów spożywczych zależy od bardzo wielu czynników. Cena, wygląd, opakowanie i jakość, ale także ciekawość konsumenta, otwartość na nowość w diecie, skojarzenia. Podczas, gdy niektóre osoby reagują ekscytacją na wieść o żywności wykorzystującej białko owadzie, u innych budzi to obrzydzenie. Jedni nie mogą doczekać się mięsa produkowanego in vitro, upatrują w nim szansę na ograniczenie cierpienia zwierząt i zmniejszenie środowiskowego wpływu hodowli, a dla innych to propozycja z rodzaju science-fiction" - zauważa dr hab. Piotr Rzymski z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

"Tak naprawdę nie wiemy, jakie jest realne nastawienie Polaków do tego typu produktów. O to właśnie pytamy w naszej ankiecie. Dzięki niej będziemy w stanie zrozumieć, czy produkty te mają szansę zaistnieć w naszym kraju" - dodaje zaangażowana w projekt mgr dietetyki Dominika Sikora, doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

     Obecnie na terenie Unii Europejskiej dopuszczone do sprzedaży są produkty spożywcze wykorzystujące białko larw mącznika młynarka, szarańczy wędrownej, świerszcza domowego i pleśniakowca lśniącego. Mięso produkowane pozaustrojowo nie jest obecnie dostępne w Europie, ale coraz więcej firm jest zainteresowanych jego otrzymywaniem. W USA trwają zaawansowane prace nad dopuszczeniem go do sprzedaży. Pod koniec 2020 r. Singapurska Agencja Żywności, jako pierwsza na świecie, dopuściła na rynek mięso tego typu - były to drobiowe nuggetsy.

Nauka w Polsce   

źródła: https://naukawpolsce.pap.pl/



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Tańcz, zanim muzyka się skończy.
Żyj, zanim Twoje życie się skończy.
(cytaty bliskie sercu)
maj  18  sobota
[00.00-15.00, 15.00-24.00]   (Proszowice, Ostrów)
Proszowicki Triathlon Lotników - jazda na rowerze, biegi
[17.00-23.00]   (Miechów)
Noc Muzeów, otwarcie wystawy "Widziały już Racławice Armaty wzięte na kosy..."
[...]   (Małopolska)
26. edycja Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego - Nic dziwnego!
maj  19  niedziela
[00.00-15.00]   (Ostrów)
Proszowicki Triathlon Lotników - biegi
[13.00]   (Proszowice)
VIII. Stary Motór w Proszowicach
[14.00]   (Czajęczyce)
uroczyste otwarcie świetlicy, 50-lecia założenia Koła Gospodyń Wiejskich w Czajęczycach
[...]   (Małopolska)
26. edycja Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego - Nic dziwnego!
maj  20  poniedziałek
maj  21  wtorek
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegóły
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ