Badacze z Poznania pytają Polaków o nastawienie do jedzenia owadów i mięsa in vitro

(adobe stock)

1-04-2023

     Alternatywne źródła białka w diecie wywołują wśród ludzi różne emocje, od zaciekawienia po obrzydzenie - zauważają naukowcy z Poznania. O nastawienie Polaków do produktów spożywczych wykorzystujących owady oraz mięso produkowane poza ustrojem zwierzęcia, pytają w specjalnej ankiecie.

     Badacze pytają Polaków o nastawienie do alternatywnych produktów spożywczych, które w przyszłości mogą zacząć odgrywać większą rolę w diecie mieszkańców krajów rozwiniętych. Chodzi o produkty wykorzystujące owady, a także o mięso in vitro, które produkowane jest poza ustrojem zwierzęcia. Odpowiedzi można udzielić w ramach anonimowej ankiety online, której wypełnienie zajmuje kilka minut.

Link do ankiety znajduje się na tej stronie.

"Akceptacja nowych produktów spożywczych zależy od bardzo wielu czynników. Cena, wygląd, opakowanie i jakość, ale także ciekawość konsumenta, otwartość na nowość w diecie, skojarzenia. Podczas, gdy niektóre osoby reagują ekscytacją na wieść o żywności wykorzystującej białko owadzie, u innych budzi to obrzydzenie. Jedni nie mogą doczekać się mięsa produkowanego in vitro, upatrują w nim szansę na ograniczenie cierpienia zwierząt i zmniejszenie środowiskowego wpływu hodowli, a dla innych to propozycja z rodzaju science-fiction" - zauważa dr hab. Piotr Rzymski z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

"Tak naprawdę nie wiemy, jakie jest realne nastawienie Polaków do tego typu produktów. O to właśnie pytamy w naszej ankiecie. Dzięki niej będziemy w stanie zrozumieć, czy produkty te mają szansę zaistnieć w naszym kraju" - dodaje zaangażowana w projekt mgr dietetyki Dominika Sikora, doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

     Obecnie na terenie Unii Europejskiej dopuszczone do sprzedaży są produkty spożywcze wykorzystujące białko larw mącznika młynarka, szarańczy wędrownej, świerszcza domowego i pleśniakowca lśniącego. Mięso produkowane pozaustrojowo nie jest obecnie dostępne w Europie, ale coraz więcej firm jest zainteresowanych jego otrzymywaniem. W USA trwają zaawansowane prace nad dopuszczeniem go do sprzedaży. Pod koniec 2020 r. Singapurska Agencja Żywności, jako pierwsza na świecie, dopuściła na rynek mięso tego typu - były to drobiowe nuggetsy.

Nauka w Polsce   

źródła: https://naukawpolsce.pap.pl/

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/serwis/poza/20230401nwp_robaki/art.php