Co powinieneś wiedzieć o urządzaniu ogródka restauracyjnego?
    Dzisiaj jest poniedziałek, 06 maja 2024 r.   (127 dzień roku) ; imieniny: Beniny, Filipa, Judyty    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kontakt
z Redakcją 
 |   regulamin
serwisu 
 |   zespół red.   |   przyjaciele
Kuriera 
 |   logotypy   |   REKLAMA   |   patronaty   |   dziennikarstwo
w IKP 
 |   mapa
serwisu 
 |   wiadomości
redakcyjne
 
 |   archiwum   | 
 |   2001-2003   |   2004-2006   |   2007-2009   |   2010-2011   |   2012-2013   |   2014   |   2015   |   2016   |   2017   | 
 2018 
 |   2019   |   2020   |   2021   |   2022   |   2023   | 
 |   styczeń   |   luty   |   marzec   |   kwiecień   |   maj   | 
 czerwiec 
 |   lipiec   |   sierpień   |   wrzesień   |   październik   |   listopad   |   grudzień   | 

serwis IKP / redakcja / archiwum IKP / rok 2018 / czerwiec / Co powinieneś wiedzieć o urządzaniu ogródka restauracyjnego?
O G Ł O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


Co powinieneś wiedzieć o urządzaniu ogródka restauracyjnego?

(fot. nadesłane)

11-06-2018

     Ogródki w restauracjach przeżywają prawdziwe oblężenie w sezonie wiosenno-letnim. W końcu pogoda dopisuje w tym okresie, więc ludzie z prawdziwą przyjemnością przesiadują na zewnątrz. W takich okolicznościach jedzenie i napoje lepiej smakują, a humor jeszcze bardziej dopisuje. Nic dziwnego, że restauratorzy chcą mieć ogródek, aby przyciągać jeszcze więcej klientów. Co trzeba wiedzieć, zanim zabierzemy się za jego organizację?

Planowanie to podstawa urządzania ogródka restauracyjnego!

     Ogródek restauracyjny to świetny pomysł na zwiększenie naszych zysków. Jednak musi on być atrakcyjny dla naszych klientów, a także spełniać pewne wymagania, aby przynosić upragnione dochody. Dlatego musimy się odpowiednio przygotować do organizacji, w przeciwnym razie otwarcie ogródka może się okazać totalną klapą. Zapamiętaj sobie, że planowanie powinno się zacząć już na początku roku. Jeśli zabierzesz się za to zbyt późno, to możesz nie zdążyć.

Zacznij od uzyskania zezwolenia!

     Nie otwieraj ogródka na własną rękę, bo to Cię może drogo kosztować. Formalności nie są zbyt skomplikowane, więc warto ich dopilnować. Kary za nielegalne otworzenie ogródka są bardzo wysokie i to naprawdę nie będzie opłacalne. Jak uzyskać zezwolenie? Trzeba złożyć odpowiednie dokumenty w urzędzie miasta lub innym organie odpowiedzialnym za wydanie zgody na zajęcie pasa ruchu drogowego. Jeśli chcemy zyskać pewność, że uda nam się uzyskać zezwolenie, powinniśmy prawidłowo przygotować wniosek. Musi on zawierać dane firmy oraz właściciela, adres lokalu, a także planowaną powierzchnię i okres użytkowania lokalu. Warto dołączyć do niego też szkic sytuacyjny, pełnomocnictwa, tytuł prawny lokalu, a także inne dokumenty, które mogą być potrzebne. Najlepiej dowiedzieć się w urzędzie, co jest wymagane, ponieważ każdy ma inne procedury.

Odpowiednia aranżacja też jest ważna!

     Uzyskaliśmy zezwolenie, przyszła pora na urządzenie ogródka restauracyjnego. Warto do tego podejść z odpowiednim profesjonalizmem bez względu na to, ile klientów oczekujemy. Wygląd ogródka może również przyciągać lub odstraszać naszych gości. Dlatego warto zadbać o to, aby prezentował się estetycznie. Kolejnym ważnym punktem jest wygoda. Powinniśmy się więc kupić meble odpowiedniej jakości, doskonałe znajdziemy na https://cloveris.pl/. Nie tylko wygląd mebli jest ważny, ale też ich ułożenie. Musimy zadbać o to, aby goście oraz obsługa nie miała problemu z poruszaniem się pomiędzy stolikami. Jeśli stoliki będą stały zbyt blisko siebie, to nie zapewnimy gościom odpowiedniej wygody i prywatności, a przez to już mogą do nas nie wrócić.

     Ogródek restauracyjny to świetnie rozwiązanie na sezon wiosenno-letni. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy mieć coraz więcej klientów, a także zwiększyć zyski. Jednak warto dobrze zaplanować jego organizację, aby nie osiągnąć przeciwnego efektu. Zła organizacja ogródka restauracyjnego może narazić nas na wysokie kary, a także odstraszać naszych klientów.

red.   



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Tańcz, zanim muzyka się skończy.
Żyj, zanim Twoje życie się skończy.
(cytaty bliskie sercu)
maj  6  poniedziałek
[10.00]   (Pałecznica)
koncert, dzień otwarty w pałecznickiej szkole muzycznej
maj  7  wtorek
maj  8  środa
[19.00]   (Proszowice)
Paweł Chałupka w programie Widzę to inaczej
maj  9  czwartek
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegóły
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ