Co powinieneś wiedzieć o urządzaniu ogródka restauracyjnego?

(fot. nadesłane)

11-06-2018

     Ogródki w restauracjach przeżywają prawdziwe oblężenie w sezonie wiosenno-letnim. W końcu pogoda dopisuje w tym okresie, więc ludzie z prawdziwą przyjemnością przesiadują na zewnątrz. W takich okolicznościach jedzenie i napoje lepiej smakują, a humor jeszcze bardziej dopisuje. Nic dziwnego, że restauratorzy chcą mieć ogródek, aby przyciągać jeszcze więcej klientów. Co trzeba wiedzieć, zanim zabierzemy się za jego organizację?

Planowanie to podstawa urządzania ogródka restauracyjnego!

     Ogródek restauracyjny to świetny pomysł na zwiększenie naszych zysków. Jednak musi on być atrakcyjny dla naszych klientów, a także spełniać pewne wymagania, aby przynosić upragnione dochody. Dlatego musimy się odpowiednio przygotować do organizacji, w przeciwnym razie otwarcie ogródka może się okazać totalną klapą. Zapamiętaj sobie, że planowanie powinno się zacząć już na początku roku. Jeśli zabierzesz się za to zbyt późno, to możesz nie zdążyć.

Zacznij od uzyskania zezwolenia!

     Nie otwieraj ogródka na własną rękę, bo to Cię może drogo kosztować. Formalności nie są zbyt skomplikowane, więc warto ich dopilnować. Kary za nielegalne otworzenie ogródka są bardzo wysokie i to naprawdę nie będzie opłacalne. Jak uzyskać zezwolenie? Trzeba złożyć odpowiednie dokumenty w urzędzie miasta lub innym organie odpowiedzialnym za wydanie zgody na zajęcie pasa ruchu drogowego. Jeśli chcemy zyskać pewność, że uda nam się uzyskać zezwolenie, powinniśmy prawidłowo przygotować wniosek. Musi on zawierać dane firmy oraz właściciela, adres lokalu, a także planowaną powierzchnię i okres użytkowania lokalu. Warto dołączyć do niego też szkic sytuacyjny, pełnomocnictwa, tytuł prawny lokalu, a także inne dokumenty, które mogą być potrzebne. Najlepiej dowiedzieć się w urzędzie, co jest wymagane, ponieważ każdy ma inne procedury.

Odpowiednia aranżacja też jest ważna!

     Uzyskaliśmy zezwolenie, przyszła pora na urządzenie ogródka restauracyjnego. Warto do tego podejść z odpowiednim profesjonalizmem bez względu na to, ile klientów oczekujemy. Wygląd ogródka może również przyciągać lub odstraszać naszych gości. Dlatego warto zadbać o to, aby prezentował się estetycznie. Kolejnym ważnym punktem jest wygoda. Powinniśmy się więc kupić meble odpowiedniej jakości, doskonałe znajdziemy na https://cloveris.pl/. Nie tylko wygląd mebli jest ważny, ale też ich ułożenie. Musimy zadbać o to, aby goście oraz obsługa nie miała problemu z poruszaniem się pomiędzy stolikami. Jeśli stoliki będą stały zbyt blisko siebie, to nie zapewnimy gościom odpowiedniej wygody i prywatności, a przez to już mogą do nas nie wrócić.

     Ogródek restauracyjny to świetnie rozwiązanie na sezon wiosenno-letni. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy mieć coraz więcej klientów, a także zwiększyć zyski. Jednak warto dobrze zaplanować jego organizację, aby nie osiągnąć przeciwnego efektu. Zła organizacja ogródka restauracyjnego może narazić nas na wysokie kary, a także odstraszać naszych klientów.

red.   

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/redakcja/archiwum/2018/06/20180611ea_ogrodki/art.php