Makaron ze szpinakiem na 3 sposoby. Zobacz przepisy
    Dzisiaj jest poniedziałek, 06 maja 2024 r.   (127 dzień roku) ; imieniny: Beniny, Filipa, Judyty    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kontakt
z Redakcją 
 |   regulamin
serwisu 
 |   zespół red.   |   przyjaciele
Kuriera 
 |   logotypy   |   REKLAMA   |   patronaty   |   dziennikarstwo
w IKP 
 |   mapa
serwisu 
 |   wiadomości
redakcyjne
 
 |   archiwum   | 
 |   2001-2003   |   2004-2006   |   2007-2009   |   2010-2011   |   2012-2013   |   2014   |   2015   |   2016   |   2017   | 
 2018 
 |   2019   |   2020   |   2021   |   2022   |   2023   | 
 |   styczeń   |   luty   |   marzec   | 
 kwiecień 
 |   maj   |   czerwiec   |   lipiec   |   sierpień   |   wrzesień   |   październik   |   listopad   |   grudzień   | 

serwis IKP / redakcja / archiwum IKP / rok 2018 / kwiecień / Makaron ze szpinakiem na 3 sposoby. Zobacz przepisy
O G Ł O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


Makaron ze szpinakiem na 3 sposoby. Zobacz przepisy

(fot. Ewelina Woźniak)

17-04-2018

     Masz ochotę na smaczne danie z makaronem i szpinakiem? Na bazie tych uniwersalnych składników możesz przygotować smaczny i pożywny obiad w wielu wariantach. Poznaj trzy sprawdzone przepisy.

     Jeżeli masz ochotę na smaczne jedzenie, możesz przejrzeć menu przygotowane przez Apetyt Bistro w Krakowie. Niech serwowane tam dania staną się inspiracją do stworzenia własnego zestawu obiadowego z makaronem i szpinakiem w roli głównej.

Makaron ze szpinakiem w sosie serowym

To przepis, w którym makaron i szpinak odgrywają pierwszoplanową rolę. Będziesz potrzebować:
  • 150 g makaronu penne,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 150 g szpinaku świeżego,
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki,
  • 1/3 szklanki startego parmezanu,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 1 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 cebuli.
     Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Szpinak opłucz i osusz. Na patelni zeszklij na maśle i oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dopraw ją solą. Po chwili dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj szpinak, a gdy zwiędnie, wlej śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Dodaj makaron i część startego sera, a następnie dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz i posyp resztą sera.

Zapiekany makaron ze szpinakiem i kurczakiem

To wzbogacona wersja pierwszego z proponowanych dań. Dodatek kurczaka nie tylko zapewnia większe urozmaicenie smaku, ale również sprawia, że posiłek jest bardziej sycący. Składniki:
  • 2 małe filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 150 g makaronu
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml kremówki
  • 60 g tartego parmezanu
  • 80 g sera camembert
     Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj całość z oliwą z oliwek i odstaw. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200oC.

     Szpinak opłucz i osusz. W garnku po ugotowanym makaronie podsmaż kurczaka, a następnie wymieszaj go ze szpinakiem i wyłóż na talerz. Do tego samego naczynia wlej kremówkę, dodaj pokrojony w kostkę camembert i połowę porcji tartego parmezanu. Cały czas mieszając, gotuj, aż sery rozpuszczą. Do garnka z gotowym sosem przełóż kurczaka, makaron i szpinak. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp resztą parmezanu i zapiekaj przez 15 minut.

Cannelloni ze szpinakiem i szynką

Nie jest to typowa zapiekanka makaronowa, ale spełnia kryteria dania z makaronu i szpinaku. Składniki:

  • 12 rurek makaronu cannelloni
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • 150 g szynki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki tartego sera Grana Padano
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu białego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
     Szynkę posiekaj drobno, dodaj rozmrożony szpinak i ser. Całość zblenduj na dość gładką masę. Dodaj jajko, ser i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. W osolonej wodzie lekko podgotuj makaron. Po przestygnięciu nafaszeruj przygotowaną masą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej dowolnym sosem serowym i wstaw do nagrzanego piekarnika (180oC). Piecz przez ok. 25 minut.

     Chociaż wersji dań z makaronu i szpinaku jest mnóstwo, nie zawsze musisz mieć ochotę na taki posiłek. Jeżeli chcesz zjeść coś innego, wystarczy wybrać jeden z ulubionych lokali, np. Apetyt Bistro w Krakowie, i złożyć zamówienie - także online.

Konrad Kuczera   



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Tańcz, zanim muzyka się skończy.
Żyj, zanim Twoje życie się skończy.
(cytaty bliskie sercu)
maj  6  poniedziałek
[10.00]   (Pałecznica)
koncert, dzień otwarty w pałecznickiej szkole muzycznej
maj  7  wtorek
maj  8  środa
[19.00]   (Proszowice)
Paweł Chałupka w programie Widzę to inaczej
maj  9  czwartek
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegóły
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ