Makaron ze szpinakiem na 3 sposoby. Zobacz przepisy
|
(fot. Ewelina Woźniak) |
17-04-2018
Masz ochotę na smaczne danie z makaronem i szpinakiem? Na bazie tych uniwersalnych składników możesz przygotować smaczny i pożywny obiad w wielu wariantach. Poznaj trzy sprawdzone przepisy.
Jeżeli masz ochotę na smaczne jedzenie, możesz przejrzeć menu przygotowane przez Apetyt Bistro w Krakowie. Niech serwowane tam dania staną się inspiracją do stworzenia własnego zestawu obiadowego z makaronem i szpinakiem w roli głównej.
Makaron ze szpinakiem w sosie serowym
To przepis, w którym makaron i szpinak odgrywają pierwszoplanową rolę. Będziesz potrzebować:
- 150 g makaronu penne,
- 2 ząbków czosnku,
- 150 g szpinaku świeżego,
- 1/3 szklanki śmietany kremówki,
- 1/3 szklanki startego parmezanu,
- 1/2 łyżki masła,
- 1 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 cebuli.
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Szpinak opłucz i osusz. Na patelni zeszklij na maśle i oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dopraw ją solą. Po chwili dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj szpinak, a gdy zwiędnie, wlej śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Dodaj makaron i część startego sera, a następnie dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz i posyp resztą sera.
Zapiekany makaron ze szpinakiem i kurczakiem
To wzbogacona wersja pierwszego z proponowanych dań. Dodatek kurczaka nie tylko zapewnia większe urozmaicenie smaku, ale również sprawia, że posiłek jest bardziej sycący. Składniki:
- 2 małe filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szpinaku
- 150 g makaronu
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml kremówki
- 60 g tartego parmezanu
- 80 g sera camembert
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj całość z oliwą z oliwek i odstaw. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200oC.
Szpinak opłucz i osusz. W garnku po ugotowanym makaronie podsmaż kurczaka, a następnie wymieszaj go ze szpinakiem i wyłóż na talerz. Do tego samego naczynia wlej kremówkę, dodaj pokrojony w kostkę camembert i połowę porcji tartego parmezanu. Cały czas mieszając, gotuj, aż sery rozpuszczą. Do garnka z gotowym sosem przełóż kurczaka, makaron i szpinak. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp resztą parmezanu i zapiekaj przez 15 minut.
Cannelloni ze szpinakiem i szynką
Nie jest to typowa zapiekanka makaronowa, ale spełnia kryteria dania z makaronu i szpinaku. Składniki:
- 12 rurek makaronu cannelloni
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera ricotta
- 150 g szynki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki tartego sera Grana Padano
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu białego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szynkę posiekaj drobno, dodaj rozmrożony szpinak i ser. Całość zblenduj na dość gładką masę. Dodaj jajko, ser i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. W osolonej wodzie lekko podgotuj makaron. Po przestygnięciu nafaszeruj przygotowaną masą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej dowolnym sosem serowym i wstaw do nagrzanego piekarnika (180oC). Piecz przez ok. 25 minut.
Chociaż wersji dań z makaronu i szpinaku jest mnóstwo, nie zawsze musisz mieć ochotę na taki posiłek. Jeżeli chcesz zjeść coś innego, wystarczy wybrać jeden z ulubionych lokali, np. Apetyt Bistro w Krakowie, i złożyć zamówienie - także online.
Konrad Kuczera
|
|
|