facebook
Miód w leczeniu ran

    Dzisiaj jest piątek, 10 lipca 2020 r.   (192 dzień roku) ; imieniny: Filipa, Sylwany, Witalisa    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   M.Fatyga   |   p.zrzęda   |   A.Powidzki   |   H.Pomykalski   |   Z.Grzyb   |   Z.Kuliś - Franek II...   |   W.Nowiński - wrześniowe...  |   M.Prüffer - paragrafy...   | 

serwis IKP / działy autorskie / pszczelarstwo to pasja / Miód w leczeniu ran
O G Ł O S Z E N I A


Miód w leczeniu ran

(fot. beme.com.pl)

Proszowice, 19-02-2015

     Miód stosowany był w leczeniu ran i chorób skóry był od czasów najdawniejszych. Zwyczaj opatrywania ran i owrzodzeń skóry za pomocą miodu praktykowany był przez ostatnie 1500 w lecznictwie ludowym przez wiele narodów.

     Z dobrym skutkiem do leczenia ran chirurgicznych stosowany był w czasie wojny angielsko - burskiej oraz przez lekarzy rosyjskich w czasie obu wojen światowych. Od kilkudziesięciu lat zagadnieniem tym zajmują się najbardziej renomowane uczelnie i kliniki zachodnie. Wielkim orędownikiem tego sposobu leczenia ran chirurgicznych, a także ran oparzeniowych zanieczyszczonych drobnoustrojami opornymi na antybiotyki jest prof. Molan z Nowej Zelandii.

Miód w czasie kontaktu z raną ujawnia liczne właściwości biologiczne i lecznicze. Do najważniejszych właściwości miodu przyczyniających się do prawidłowego przebiegu procesu leczenia rany należy zaliczyć jego działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciw zapalne, łagodzące ból, oczyszczające ranę z treści patologicznej, dezodorujące, stymulujące ziarninowanie, przyspieszające naskórkowanie oraz wzmagające proces bliznowania (bez pozostawiania oszpecających blizn).

Miód jest także cennym materiałem opatrunkowym pierwszej pomocy, szczególnie u pacjentów mieszkających z dala od szpitali, kiedy czas oczekiwania na pomoc medyczną jest długi i możliwość zakażenia jest duża.

Miód w celach odżywczych stosowany był od niepamiętnych czasów. Przez wiele tysięcy lat był jedynym środkiem słodzącym. Starożytni Grecy i Germanie wykorzystywali mleko z miodem w żywieniu niemowląt. Współczesna wiedza potwierdza wyjątkowe walory odżywcze i dietetyczne tego produktu.

     Szybkie wchłanianie i przyswajanie miodu w przewodzie pokarmowym umożliwiają cukry proste (77%), niska zawartość sacharozy (1,3%), kwasy organiczne oraz enzymy. Istotne jest także to, że produkt ten ulega fermentacji w jelitach, a zatem nie wywołuje wzdęć. Fakt ten ma szczególne znaczenie u dzieci spożywające miód. Produkt ten jest lepiej tolerowany i szybciej metabolizowany niż sacharoza. Wywiera ponadto korzystny wpływ na rozwój tkanki kostnej dzięki polepszeniu przyswajalności wapna i magnezu. Warte podkreślenia jest wykorzystanie wysokoenergetycznych walorów miodu i magnezu.

     Produkt ten dostarcza także składniki budulcowe i energetyczne niezbędne w żywieniu młodzieży szkolnej, studentów, rekonwalescentów, osób niedożywionych i ludzi starszych.

     Wyjątkową właściwością miodu jest szybkie uzupełnianie niedoborów energetycznych organizmu. Dzięki temu prawie natychmiast ustępuje stan obniżonej zdolności do pracy i utrzymuje się odpowiedni poziom energii przez dłuższy czas.

Włodzimierz Kowalski   


Z uwagi na to że w artykule poruszone są zagadnienia medyczne pozwoliłem sobie na wykorzystanie opracowania prof.dr hab.Bogdana Kędzi mgr Elżbiety Hołderna - Kędzia.



idź do góry powrót


 POMOC! - GiM Proszowice  
pomoc w zakupach
OSP p. Wojciech Dzikowski
tel. 515 423 607

drobna pomoc finansowa
GOPS Proszowice
tel. 537-507-659

koordynacja, informacja
UGiM Proszowice
tel. 12 386 41 30 do 13.00

posiłki z dowozem
kliknij TUTAJ
 warto pomyśleć?  
Od każdego z nas zależy, czy uczyni z siebie dar dla pokoju.
(R. Baden-Powell)
lipiec  10  piątek
[10.00-13.00]   (Proszowice)
ZróbMY LaTO razem - zajęcia wakacyjne w proszowickim CKiW
lipiec  11  sobota
lipiec  12  niedziela
[10.00]   (Proszowice)
wycieczka rowerowa - "Szlakiem kościołów"
lipiec  13  poniedziałek
DŁUGOTERMINOWE:
PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ