8 sierpnia: Wielki Dzień Pszczół
    Dzisiaj jest poniedziałek, 06 maja 2024 r.   (127 dzień roku) ; imieniny: Beniny, Filipa, Judyty    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kultura-oświata   |   sport   |   społeczeństwo   |   mieszkańcy   |   natura   |   w szerszej perspektywie   |   foto - relacje   | 

serwis IKP / natura, ekologia / 8 sierpnia: Wielki Dzień Pszczół
O G Ł O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


8 sierpnia: Wielki Dzień Pszczół

(fot. źródła)
8-08-2023

Bez nich nie zjadłbyś kanapki z pomidorem, a w mięsnym zostawiałbyś pół wypłaty. Zapylacze codziennie ratują świat przed klęską głodu. Dobrze przeczytałeś głodu, nie miodu.

     8 sierpnia obchodzimy Wielki Dzień Pszczół, który jest świetną okazją, aby przypomnieć sobie o tych niezwykle ważnych stworzeniach, docenić je, a także zadbać o ich ochronę. Pszczoły odgrywają kluczową rolę w naszym ekosystemie, a ich wartość dla polskiego rolnictwa wynosi od 4,1 do 4,7 miliarda złotych rocznie, jak informuje Najwyższa Izba Kontroli.

     Niestety, pszczelarze i naukowcy alarmują, że pszczelarstwo stoi obecnie w obliczu wielu zagrożeń, takich jak choroby, pasożyty, a przede wszystkim, spadek różnorodności roślin, co utrudnia pszczołom zdobycie pożywienia.

(fot. źródła)

     Pszczoły to nasi niezastąpieni zapylacze - bez nich wiele roślin nie byłoby w stanie wydać owoców i nasion, jako że aż 90% zapylaczy żyjących w Polsce to pszczoły miodne. Zniknięcie tych pasiastych owadów oznaczałoby nie tylko ubytki w naszych ogrodach, ale także znaczne ograniczenie dostępności ulubionych produktów spożywczych. Owoce, warzywa, a nawet kawa - wszystko to zawdzięczamy pracowitym pszczołom.

     Ale nie wszystko jest stracone! Możemy wziąć sprawy w swoje ręce i wesprzeć przetrwanie pszczół. Jak to zrobić? Każdy z nas może wprowadzić kilka prostych zmian w swoim otoczeniu. Możemy stworzyć przyjazne dla pszczół miejsca na balkonie lub w ogrodzie, sadząc rośliny, które przyciągają je swoimi kolorami i zapachami. Dodatkowo warto wyposażyć balkon w owadzie poidełko. Możemy także ograniczyć używanie chemikaliów w ogrodzie, które mogą szkodzić pszczołom.

(fot. źródła)

     To także świetny moment, aby docenić lokalne produkty i wesprzeć pszczelarzy, którzy dbają o nasze pszczoły. Wybierając miód od lokalnych pszczelarzy, nie tylko wspieramy ich pracę, ale także cieszymy się smakiem autentycznego, zdrowego produktu. Co więcej, możemy oddać głos na inicjatywy wspierające pszczoły (jak np. miejskie pasieki) podczas wyborów samorządowych czy korzystając z budżetu partycypacyjnego.

     Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, co możesz zrobić dla pszczół, a także wielu ciekawostek z ich fascynującego życia, zachęcamy do lektury artykułu "Wielki Dzień Pszczół 2023: Ty też możesz pomóc zapylaczom".

     Każdy z nas może pomóc w ocalaniu pszczół, a to właśnie dzięki tym małym, lecz niesamowicie cennym stworzeniom, nasza planeta jest tak pięknie różnorodna i bogata. Dlatego w dniu 8 sierpnia, zapraszamy do refleksji nad naszą wspólną odpowiedzialnością za ochronę otaczających nas ekosystemów i wszystkich ich mieszkańców. Róbmy to, co w naszej mocy, by podziękować pszczołom za ich pożyteczną pracę, chronić je i pielęgnować środowisko, w którym wszyscy razem żyjemy.

Poznaj bohaterki

(fot. źródła)

Pszczoły to owady błonkoskrzydłe z grupy żądłówek. Podobnie można sklasyfikować też osy - siłą rzeczy owady te są do siebie dość podobne. Odróżnia je jednak między innymi to, co jedzą. Osy, choć też potrafią odżywiać się nektarem, są głównie mięsożerne. To sprawni myśliwi, którzy nie gardzą również padliną. Pszczoły przeszły za to całkowicie na wegetarianizm.

Pszczoła miodna jest jednym z gatunków pszczół żyjących w Polsce, jest zapylaczem i owadem zapylającym. Natomiast nie jest dziką pszczołą, tylko zwierzęciem hodowlanym - mówi Agnieszka Dukat-Pokrywa, pszczelarka z Pasieki na Brzegu.

     Roślinna dieta wpłynęła na wygląd pszczół miodnych - charakterystyczne futerko pomaga im zbierać pyłek, który łatwo się do niego przyczepia. W odróżnieniu od os, z natury są pokojowe i niechętnie żądlą - to ich ostatnia deska ratunku. Korzystają z niej głównie dla obrony kolonii.

     Do pszczelego żądła przylegają niektóre narządy wewnętrzne. Po użądleniu, żądło pszczoły zostaje w skórze, a wraz z nim część jej organów, co jest śmiertelne dla samej pszczoły. Inaczej jest z osami, które mogą żądlić wielokrotnie, bez przykrych dla siebie konsekwencji.

Ciekawostki!:

Prawie wszystkie pszczoły żywią się pokarmem roślinnym. Istnieje jednak rodzaj pszczół Trigona, której przedstawicielki odżywiają się padliną. Na szczęście nie spotkasz ich w Polsce. Trigona necrophaga, czyli pszczoła sępowa nie ma żądła, ale najbardziej zadziwiające jest to, że z padliny potrafi produkować miód.

Pszczoły nie widzą koloru czerwonego. Widzą za to w widmie ultrafioletowym, którego my nie jesteśmy w stanie zobaczyć.

(fot. źródła)


red.   

źródła: natu.care



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Tańcz, zanim muzyka się skończy.
Żyj, zanim Twoje życie się skończy.
(cytaty bliskie sercu)
maj  6  poniedziałek
[10.00]   (Pałecznica)
koncert, dzień otwarty w pałecznickiej szkole muzycznej
[11.45]   (Makocice)
odsłonięcie tablicy upamiętniającej zrzut cichociemnych
maj  7  wtorek
maj  8  środa
[19.00]   (Proszowice)
Paweł Chałupka w programie Widzę to inaczej
maj  9  czwartek
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegóły
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ