Dietetyk apeluje do Polaków...
    Dzisiaj jest piątek, 17 maja 2024 r.   (138 dzień roku) ; imieniny: Brunony, Sławomira, Wery    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kontakt
z Redakcją 
 |   regulamin
serwisu 
 |   zespół red.   |   przyjaciele
Kuriera 
 |   logotypy   |   REKLAMA   |   patronaty   |   dziennikarstwo
w IKP 
 |   mapa
serwisu 
 |   wiadomości
redakcyjne
 
 |   archiwum   | 
 |   2001-2003   |   2004-2006   |   2007-2009   |   2010-2011   |   2012-2013   |   2014   |   2015   |   2016   |   2017   |   2018   |   2019   | 
 2020 
 |   2021   |   2022   |   2023   | 
 |   styczeń   |   luty   |   marzec   |   kwiecień   |   maj   |   czerwiec   |   lipiec   |   sierpień   |   wrzesień   | 
 październik 
 |   listopad   |   grudzień   | 

serwis IKP / redakcja / archiwum IKP / rok 2020 / październik / Dietetyk apeluje do Polaków...
O G Ł O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


Dietetyk apeluje do Polaków...

(fot. media.innovationpr.pl)

19-10-2020

     16 października 2020 roku jest Światowym Dniem Owoców i Warzyw. Niestety jak wynika z badania Dailyfruits "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków" aż 50% z nas nie je codziennie owoców, a 40% warzyw. Dlaczego należy zmienić ten nawyk i niezwłocznie włączyć owoce i warzywa do codziennego jadłospisu sygnalizuje dietetyk kliniczny.

     Owoce i warzywa są ważnym elementem zdrowej diety, wzmacniają odporność tak ważną w czasach pandemii. Są istotnym źródłem wielu składników odżywczych, jak również błonnika, wspomagającego trawienie. Są także sprzymierzeńcami w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż większość warzyw i owoców ma dużą zawartość wody. Korzystnie wpływają nie tylko na nasz wygląd, ale także na samopoczucie.

     Jak wynika z danych GUS spożycie owoców przez pracujących Polaków w 2019 r wynosiło 3,8 kg miesięcznie, a warzyw 4,4 kg. To jedyne 270 g dziennie, a absolutne minimum to 400g. I choć jest lepiej niż w poprzednich latach nadal należy kłaść ogromny nacisk na edukację i dostępność.

Witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach chronią nas przed infekcjami, gdyż wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywane w odpowiednich ilościach przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób i wspierają utrzymanie prawidłowej wagi. Owoce i warzywa wspomagają koncentrację i poprawiają sprawność umysłową oraz mają pozytywny wpływ na budowanie odporności, co dostrzega coraz więcej pracodawców, którzy zamawiają je z myślą o pracownikach do zakładów pracy i biur, a niektórzy w czasach pandemii nawet na home office. Jest to nie tylko miły gest, wpływający pozytywnie na wizerunek pracodawcy w trudnych czasach, ale przede wszystkim realne działanie, realizowane z myślą o budowaniu odporności i zdrowia pracowników - komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

     W pracy bez względu na miejsce jej wykonywania spędzamy średnio co najmniej 8 godzin dziennie. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ? do ?, im ich więcej tym lepiej. Jak wynika z badania Dailyfruits, kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21% respondentów, a po warzywa 26%, więc niestety jest to wciąż zbyt mało.

     W ostatnich latach rośnie świadomość Polaków odnośnie właściwego bilansowania diety. Moda na zdrowy i aktywny tryb życia poprawia z roku na rok nasze nawyki żywieniowe, ale spożycie owoców i warzyw jest w naszym kraju wciąż zbyt niskie. W Polsce, podobnie jak na zagranicznych rynkach coraz bardziej popularny stał się trend dostarczania świeżych owoców do miejsc pracy. Pracodawcy zaczęli zauważać, że pracownicy, którzy odżywiają się zdrowo są bardziej wydajni, zaangażowani i efektywni. Owoce i warzywa w biurze, a także z dostawą do miejsce obecnego wykonywania pracy to element pozytywnego budowania wizerunku firmy, doceniającego kapitał pracujących w niej ludzi, szczególnie w czasach pandemii.

     Nieodpowiednia dieta, uboga w świeże warzywa i owoce powoduje większą podatność na choroby, dlatego wykorzystajmy dobry pretekst, jakim jest Światowego Dnia Owoców i Warzyw, aby włączyć je do codziennego jadłospisu. Dostępność zdrowych przekąsek w naszej przestrzeni życia prywatnego i zawodowego pomaga nam dokonywać lepszych odżywczo wyborów. Systematyczne dostarczanie prozdrowotnych składników do naszego organizmu, jakimi są owoce i warzywa, skuteczniej pomoże budować nam odporność w obecnych czasach.

red.   

Źródło: media.innovationpr.pl


W informacji wykorzystano dane GUS, Mały Rocznik Statystyczny Polski 2020 oraz dane z badania firmy Dailyfruits "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków".



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Tańcz, zanim muzyka się skończy.
Żyj, zanim Twoje życie się skończy.
(cytaty bliskie sercu)
maj  17  piątek
[00.00-15.00, 15.00-24.00]   (Proszowice)
Proszowicki Triathlon Lotników - pływanie, jazda na rowerze
[18.30]   (Proszowice)
spotkanie poświęcone aromaterapii
maj  18  sobota
[00.00-15.00, 15.00-24.00]   (Proszowice, Ostrów)
Proszowicki Triathlon Lotników - jazda na rowerze, biegi
[17.00-23.00]   (Miechów)
Noc Muzeów, otwarcie wystawy "Widziały już Racławice Armaty wzięte na kosy..."
maj  19  niedziela
[00.00-15.00]   (Ostrów)
Proszowicki Triathlon Lotników - biegi
[13.00]   (Proszowice)
VIII. Stary Motór w Proszowicach
maj  20  poniedziałek
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegóły
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ