Mleko najdoskonalszy, najbardziej kompletny pokarm jaki stworzyła natura
    Dzisiaj jest czwartek, 02 maja 2024 r.   (123 dzień roku) ; imieniny: Longiny, Toli, Zygmunta Dzień Flagi RP    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kontakt
z Redakcją 
 |   regulamin
serwisu 
 |   zespół red.   |   przyjaciele
Kuriera 
 |   logotypy   |   REKLAMA   |   patronaty   |   dziennikarstwo
w IKP 
 |   mapa
serwisu 
 |   wiadomości
redakcyjne
 
 |   archiwum   | 
 |   2001-2003   |   2004-2006   |   2007-2009   |   2010-2011   |   2012-2013   |   2014   |   2015   |   2016   |   2017   |   2018   | 
 2019 
 |   2020   |   2021   |   2022   |   2023   | 
 |   styczeń   |   luty   |   marzec   |   kwiecień   |   maj   |   czerwiec   |   lipiec   |   sierpień   | 
 wrzesień 
 |   październik   |   listopad   |   grudzień   | 

serwis IKP / redakcja / archiwum IKP / rok 2019 / wrzesień / Mleko najdoskonalszy, najbardziej kompletny pokarm jaki stworzyła natura
O G Ł O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


Mleko najdoskonalszy, najbardziej kompletny pokarm jaki stworzyła natura

(fot. zbiory autora)
Dalewice, 2-09-2019

     Surowe mleko, wciąż jeszcze można je kupić "od chłopa" na targowiskach lub w niektórych gospodarstwach rolnych. Niedawno w polskich miastach pojawiły się także "mleczne budki" ze świeżym mlekiem. Czym się wyróżnia i dlaczego powinno być w codziennym jadłospisie?

     Mleko w diecie człowieka jest obecne od ponad 11 000 lat. Pochodzi od krowy, owcy, kozy, klaczy, osła i bawoła. W Europie to Grecy zapoczątkowali przetwórstwo mleka. Rzymianie zaś zdobyli umiejętność wytwarzania twarogów i wędzenia serów. Ludność słowiańska znała mleko już w VI w p.n.e. Na obszarze Polski, mleko rozpowszechniło się dopiero pod koniec XVIII wieku. Wtedy gdy, zaczęto hodowlę bydła na szeroką skalę. Pierwsza spółdzielnia mleczarska powstała w Chełmży w 1875 roku.

     Mleko i jego przetwory zawierają składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są one źródłem białek, cukrów, tłuszczów, witamin oraz soli mineralnych. Stanowi bazę, dobrze przyswajalnego wapnia. Który w 99 procentach znajduje się w naszym układzie kostnym.

     Mleko przez dietetyków określane jest mianem produktu gęsto żywieniowo. Oznacza to, że dostarcza on stosunkowo dużo składników odżywczych. Czyli: witamin, minerałów i pełnowartościowego białka, przy niewielkim nakładzie energetycznym.

Proces przetwórczy mleka, polega na ogrzewaniu, by produkt ten był bezpieczny do spożycia.

Są to procesy: pasteryzacji - oddziaływanie temperatury do 75 przez 15 sekund, sterylizacji - ogrzewanie przez 2 sekundy w temperaturze 135 stopni. Taka temperatura pozbawia mleko bakterii. Dzięki temu sposobowi obróbki może być ono przechowywane nawet pół roku.

     Zdarzają się osoby które nie tolerują mleka. To raczej laktozy w nim zawartej. Alternatywą dla tego wstrętu, mogą być np. mleczne napoje fermentowane - jogurty, kefir, maślanka... Zawierają cukry proste, i nie powodują uporczywych dolegliwości. W Polsce szacuje się że na tą przypadłość cierpi ok.20% ludzi. A na świecie zaś dotyka ona nawet 70% populacji, z czego większość to Azjaci i Afrykańczycy.

Argumenty za piciem mleka:

  • zawiera najlepsze i najtańsze naturalne źródło wapnia,
  • jest źródłem pełnowartościowego białka,
  • działa przeciw- nowotworo i przeciw-miażdżycowo,
  • wpływa korzystnie na równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • zwiększa odporność,
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
  • wpływa na lepszą pamięć wzrokową i przestrzenną,
  • zapewnia prawidłową pracę serca, mięśni i narządów,
  • stanowi blokadę dla ataku i rozwoju groźnej choroby kości - osteoporozy.
     Mleko i przetwory mleczne pokrywają 70% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B2. Niedobór wapnia, obniża gęstość mineralną kości. Ten problem, nie tylko dotyka osoby starsze, ale też coraz częściej dzieci i młodzież.

     Aktualnie w Polsce realizowany jest program: "szklanka mleka". Jego główny cel to promowanie zdrowego żywienia. Poprzez zachęcanie dzieci i młodzież do spożywania mleka i jego przetworów.

Marcin Szwaja   

ŹRÓDŁA, BIBLIOGRAFIA:
  1. Fundusz Promocji Mleka, Krajowa Rada Izb Rolniczych; Postaw na mleko; Warszawa
  2. Cosima Bellersen Quirini; Domowe jogurty, twarożki, sery; Warszawa 2011



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Tańcz, zanim muzyka się skończy.
Żyj, zanim Twoje życie się skończy.
(cytaty bliskie sercu)
maj  2  czwartek
[14.00-18.00]   (Proszowice)
KOSMOSiR świętuje 1. rocznicę działalności
maj  3  piątek
[9.00]   (Proszowice)
obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja
maj  4  sobota
[...]   (Majkowice)
poświęcenie wozu strażackiego i zabawa taneczna
[19.00-23.00]   (Karwin)
"Noc w muzeum" - Izba Pamięci w Karwinie
maj  5  niedziela
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegóły
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ