Czy warto hodować gęsi?
    Dzisiaj jest piątek, 03 maja 2024 r.   (124 dzień roku) ; imieniny: Jaropełka, Marii, Niny Święto Konstytucji 3 Maja,+NMP Królowej Polski    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kontakt
z Redakcją 
 |   regulamin
serwisu 
 |   zespół red.   |   przyjaciele
Kuriera 
 |   logotypy   |   REKLAMA   |   patronaty   |   dziennikarstwo
w IKP 
 |   mapa
serwisu 
 |   wiadomości
redakcyjne
 
 |   archiwum   | 
 |   2001-2003   |   2004-2006   |   2007-2009   |   2010-2011   |   2012-2013   |   2014   |   2015   |   2016   |   2017   | 
 2018 
 |   2019   |   2020   |   2021   |   2022   |   2023   | 
 |   styczeń   | 
 luty 
 |   marzec   |   kwiecień   |   maj   |   czerwiec   |   lipiec   |   sierpień   |   wrzesień   |   październik   |   listopad   |   grudzień   | 

serwis IKP / redakcja / archiwum IKP / rok 2018 / luty / Czy warto hodować gęsi?
O G Ł O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


Czy warto hodować gęsi?

"gaździna" ze stadem gęsi (fot. zbiory autora)
Dalewice, 3-02-2018

     Pamiętam z dzieciństwa, że to przyjazne zwierzęta. Choć często atakowały, ale tylko w obronie własnej. Mimo to było wesoło, była z nimi zabawa, bo lubiły ruch i były głośliwe. Uwielbiały gonitwy na łąkach, nie bały się naszej gry w piłkę nożną. Zawsze posłuszne, dawały się pogłaskać i przytulić. A rosły tak szybko, i przeważnie lądowały w garnku.

     Wtedy z niechęcią zasiadałem do obiadu. Ponieważ byłem do nich emocjonalnie przywiązany. Ale kusiło ich smaczne mięso i rosół. Taka jest natura i potrzeba człowieka - jeść trzeba. Gęsi musiały być w każdym gospodarstwie. Bo były symbolem płodności, wierności, gadatliwości i dobrego gospodarowania. Teraz po latach rozumiem ten symbol. Oraz sens tego przysłowia: "Na świętego Marcina dobra gęsina" - nie tylko w moje święto... traciłem śnieżno-białego, dwu łapowego kompana.

    Mimo tęsknoty, otulała mnie ciepła i delikatnie pierzasta kołderka, podczas mroźnych nocy. A moja głowa zawsze była wypoczęta i gotowa do działania od puchowej poduszki.

gęś zatorska-małopolska (fot. zbiory autora)
     Polska zaraz po Ukrainie, jest największym producentem i dostawcą gęsiny w Europie. Eksport roczny wynosi prawie 6 milionów sztuk, co stanowi 95% polskiej produkcji. Głównymi odbiorcami mięsa są Niemcy i Japonia. Natomiast pierza - Niemcy, USA, Japonia, Tajlandia i Szwajcaria. Nasz produkt uznawany jest za wysokiej jakości, luksusowy rarytas. Od wielu lat ceniony na europejskim rynku.

     Tradycja hodowli tych ptaków sięga u nas XVII wieku. Gęś domowa (Anser domestica) jest dużym, wodnym ptakiem z rzędu blaszko-dziobnych, lubiące otwarte tereny pastwiskowe. Są to zwierzęta płochliwe, ale bystre i dobrze orientujące się w terenie. Budowa przewodu pokarmowego gęsi umożliwia im trawienie pasz roślinnych takich jak: zielonki, siano, młode pędy drzew i krzewów, owoce.

     Specyfika żywienia, ruch zwierząt na świeżym powietrzu, dostęp do kąpielisk sprawiają, że produkt uzyskany z takiego chowu cechuje się wysoką jakością i wartością odżywczą. Nadając gęsinie status bezpiecznej biożywności funkcjonalnej. Tak poszukiwanej przez nowoczesnego i świadomego konsumenta. Ponadto, w porównaniu z kurczakiem, mięso gęsi zawiera więcej białka, związków mineralnych, żelaza, fosforu, magnezu oraz witamin A, B1, B2, B6, D, E i PP. Te czynniki wpływają na coraz większe zainteresowanie. Również i wśród polskich konsumentów, bo to nasz. Tylko obecnie niestety nieco zapomniany i niedoceniony produkt delikatesowy, najwyższej jakości - polska gęsina.

     W naszym regionie jest popularna gęś zatorska. Charakteryzuje się smacznym mięsem o małej zawartości tłuszczu i wysokiej wartości odżywczej. Ptaki są białe z pomarańczowoczerwonym dziobem i łapami. Nogi mocne, szeroko rozstawione, szyja smukła i długa. Tułów dość długi, szeroki i lekko wypukły. Masa ciała w 11 tygodniu wynosi: 4,2-4,7 kg (samce) i 3,9-4,5 (samice). Nośność ok. 35-45 jaj. Cechuje się też dobrą jakością pierza.

     Tuszka gęsi zatorskiej jest produktem regionalnym Małopolskim. Wpisanym na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Podstawą opłacalności chowu gęsi jest wykorzystanie pasz gospodarskich. W tym okopowych oraz pastwisk. Zaletą chowu jest odporność ptaków na choroby (największa spośród ptaków), niekorzystne warunki środowiskowe, gorszej jakości pasze. Tłuszcz gęsi stosuje się także jako środek leczniczy w schorzeniach stawów i kręgosłupa. Sprawdza się też jako okład na przeziębienie. Pierze - puch to idealny wkład do poduszek i kołder. Zawartość ich jaj są bardzo pożywne. Szczególnie polecane do produkcji wypieków, ciast i makaronu. Także wykorzystane na smaczne omlety, suflety, sałatki i tradycyjną jajecznicę. Skorupki cechują się dużą wytrzymałością, dzięki czemu nadają się do ozdób- pisanek.

Marcin Szwaja   



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Tańcz, zanim muzyka się skończy.
Żyj, zanim Twoje życie się skończy.
(cytaty bliskie sercu)
maj  3  piątek
[9.00]   (Proszowice)
obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja
maj  4  sobota
[...]   (Majkowice)
poświęcenie wozu strażackiego i zabawa taneczna
[19.00-23.00]   (Karwin)
"Noc w muzeum" - Izba Pamięci w Karwinie
maj  5  niedziela
maj  6  poniedziałek
[10.00]   (Pałecznica)
koncert, dzień otwarty w pałecznickiej szkole muzycznej
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegóły
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ