Czy lista Produktów Tradycyjnych wzbogaci się o kościeleckie przysmaki
    Dzisiaj jest poniedziałek, 06 maja 2024 r.   (127 dzień roku) ; imieniny: Beniny, Filipa, Judyty    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kontakt
z Redakcją 
 |   regulamin
serwisu 
 |   zespół red.   |   przyjaciele
Kuriera 
 |   logotypy   |   REKLAMA   |   patronaty   |   dziennikarstwo
w IKP 
 |   mapa
serwisu 
 |   wiadomości
redakcyjne
 
 |   archiwum   | 
 |   2001-2003   |   2004-2006   |   2007-2009   |   2010-2011   |   2012-2013   |   2014   |   2015   | 
 2016 
 |   2017   |   2018   |   2019   |   2020   |   2021   |   2022   |   2023   | 
 |   styczeń   |   luty   |   marzec   |   kwiecień   |   maj   |   czerwiec   |   lipiec   |   sierpień   | 
 wrzesień 
 |   październik   |   listopad   |   grudzień   | 

serwis IKP / redakcja / archiwum IKP / rok 2016 / wrzesień / Czy lista Produktów Tradycyjnych wzbogaci się o kościeleckie przysmaki
O G Ł O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


Czy lista Produktów Tradycyjnych wzbogaci się o kościeleckie przysmaki

(fot. UGiM Proszowice)

Proszowice, 30-09-2016

     Decyzją małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego, której przewodniczył wicemarszałek Wojciech Kozak, produkty z terenu naszej Gminy - kościeleckie pierogi z kurdybankiem, kościeleckie pierogi marmurkowe oraz kościelecka strucla makowa zostały rekomendowane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

     28 września w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego w Krakowie delegacja Koła Gospodyń Wiejskich Kościelec w składzie: Aleksandra Bieniada-Polak, Beata Korfel, Grażyna Połetek i Małgorzata Wilkoławska, zaprezentowała metody produkcji, tradycje i pochodzenie przygotowanych potraw.

(fot. UGiM Proszowice)

     Panie opowiedziały zebranym legendę o św. Jacku, którego w podzięce za uratowanie plonów uszkodzonych w wyniku gradobicia, mieszkańcy Kościelca ugościli pierogami. Przedstawiły też, przygotowany specjalnie na tą okazję, wierszyk o kurdybanku. Delegację z Kościelca wspierał burmistrz Gminy i Miasta Proszowice Grzegorz Cichy. Opowiadał o działalności i zaangażowaniu pań na rzecz gminy i kultywowania regionalnych tradycji.

(fot. UGiM Proszowice)

     Członkowie Rady i nasze gospodynie dyskutowali o: właściwościach bluszczyku kurdybanku, smażeniu powideł oraz o przerywanej fermentacji drożdży, która odróżnia kościelecką strucle makową od innych ciast. Uwagę komisja zwrócił też wyjątkowo żółty kolor strucli i pierogów, który jak wyjaśniła Beata Korfel, został uzyskany dzięki wykorzystaniu jaj kur zielononóżek hodowanych w Gminie Proszowice.

Rada w drodze głosowania, rekomendowała kościeleckie przysmaki do przyjęcia w poczet Produktów Tradycyjnych. Paniom z Kościelca serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!

Małgorzata Grochot   

(fot. UGiM Proszowice)



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Tańcz, zanim muzyka się skończy.
Żyj, zanim Twoje życie się skończy.
(cytaty bliskie sercu)
maj  6  poniedziałek
[10.00]   (Pałecznica)
koncert, dzień otwarty w pałecznickiej szkole muzycznej
[11.45]   (Makocice)
odsłonięcie tablicy upamiętniającej zrzut cichociemnych
maj  7  wtorek
maj  8  środa
[19.00]   (Proszowice)
Paweł Chałupka w programie Widzę to inaczej
maj  9  czwartek
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegóły
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ