Gotuj razem z przyjaciółmi
    Dzisiaj jest piątek, 03 maja 2024 r.   (124 dzień roku) ; imieniny: Jaropełka, Marii, Niny Święto Konstytucji 3 Maja,+NMP Królowej Polski    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kontakt
z Redakcją 
 |   regulamin
serwisu 
 |   zespół red.   |   przyjaciele
Kuriera 
 |   logotypy   |   REKLAMA   |   patronaty   |   dziennikarstwo
w IKP 
 |   mapa
serwisu 
 |   wiadomości
redakcyjne
 
 |   archiwum   | 
 |   2001-2003   |   2004-2006   |   2007-2009   |   2010-2011   |   2012-2013   |   2014   | 
 2015 
 |   2016   |   2017   |   2018   |   2019   |   2020   |   2021   |   2022   |   2023   | 
 |   styczeń   |   luty   |   marzec   |   kwiecień   | 
 maj 
 |   czerwiec   |   lipiec   |   sierpień   |   wrzesień   |   październik   |   listopad   |   grudzień   | 

serwis IKP / redakcja / archiwum IKP / rok 2015 / maj / Gotuj razem z przyjaciółmi
O G Ł O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


Gotuj razem z przyjaciółmi

(fot. pixabay.com)

26-05-2015

     Wspólne gotowanie, to coraz popularniejszy sposób na spędzanie wolnego czasu z przyjaciółmi, a nawet znajomymi z Internetu. Można się wymieniać przepisami, opowiadać o technikach i sztuczkach kulinarnych, a wspólnie przygotowany posiłek nie tylko lepiej smakuje, ale jest także doskonała okazją do rozmowy.

     Coraz częściej grupy przyjaciół i luźnych, internetowych znajomych skrzykują się na kucharzenie. Gotowanie stało się wręcz modne. Polacy coraz więcej i częściej podróżują i odwiedzają coraz bardziej egzotyczne zakątki świata. Po powrocie próbują odtworzyć poznane smaki nieznanych wcześniej potraw. Eksperymenty kulinarne ułatwiają także coraz lepiej zaopatrzone sklepy, w których bez problemu kupić już można egzotyczne przyprawy i składniki.

Blogowanie i oglądanie

     W ciągu ostatnich lat powstało bardzo dużo różnego rodzaju blogów kulinarnych. Niektóre są ogólne, o jedzeniu, inne specjalizują się w słodkościach, a w jeszcze innej części blogosfery można poczytać o kuchniach należących do jednego kraju, a nawet regionu. Te najpopularniejsze są nie tylko na bardzo wysokim poziomie, ale także opatrzone wysokiej jakości zdjęciami lub dodatkowo filmikami, z których krok po kroku można dowiedzieć się, jak przygotować i później podać na stół daną potrawę. Widać, że autorzy traktują sztukę kulinarną niezwykle poważnie i niemal z pietyzmem podchodzą zarówno do przygotowywanych potraw, jak i używanych produktów. Na najpopularniejszych blogach, pod każdym zamieszczanym wpisem niemal natychmiast rozpoczyna się ożywiona dyskusja internautów. Jedni dopytują o szczegóły, inni chcą wiedzieć, gdzie można kupić dany składnik lub czy uda się go zastąpić innym.Jak wielka jest miłość rodaków do gotowania świadczy choćby popularność programów i reality show o tematyce kulinarnej. "Ugotowani", "Kuchenne rewolucje", "Master Chef" czy "Podróże kulinarne Makłowicza" biją od lat rekordy popularności.

Gotuj ze mną

     Internet, który chyba najlepiej oddaje nastroje społeczne, pełen jest otwartych i zamkniętych grup miłośników gotowania. Internetowi znajomi umawiają się na wspólne gotowanie. Grupy tworzą całkiem obce osoby, które łączy pasja gotowania. Uzgadniają temat przewodni wieczoru (np. kuchnia tajska), wybierają przepis i miejsce wspólnego gotowania, a następnie dzielą się zakupami i spotykają się by nie tylko razem pogotować, ale także wymienić się doświadczeniami, poopowiadać o poznanych potrawach, podzielić się anegdotkami. Czasami z takich spotkań rodzą się długoletnie przyjaźnie, a uczestnicy spontanicznego gotowania zaczynają się spotyka kilka razy w miesiącu.

Je się także oczami

     By jedzenie wzbudziło zachwyt musi być nie tylko smaczne, ale także efektownie podane. Starą prawdę na nowo odkrywają autorzy blogów i programów kulinarnych. Są już wyspecjalizowane strony, które zajmują się tylko tym, jak w modny i elegancki sposób serwować różne potrawy. Modna jest zwykła, prosta zastawa, jak choćby porcelana karolina, bez zbędnych dekoracji, i udziwnień. To potrawa ma być główną bohaterką na talerzu, wszelkie wymyślne zdobienia tylko niepotrzebnie odwracają uwagę od tego co przygotował kucharz.

red.   



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Tańcz, zanim muzyka się skończy.
Żyj, zanim Twoje życie się skończy.
(cytaty bliskie sercu)
maj  3  piątek
[9.00]   (Proszowice)
obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja
maj  4  sobota
[...]   (Majkowice)
poświęcenie wozu strażackiego i zabawa taneczna
[19.00-23.00]   (Karwin)
"Noc w muzeum" - Izba Pamięci w Karwinie
maj  5  niedziela
maj  6  poniedziałek
[10.00]   (Pałecznica)
koncert, dzień otwarty w pałecznickiej szkole muzycznej
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegóły
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ