Mieszkańcy Małopolski szukają Wielkanocnych przepisów
    Dzisiaj jest poniedziałek, 29 kwietnia 2024 r.   (120 dzień roku) ; imieniny: Hugona, Piotra, Roberty    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kontakt
z Redakcją 
 |   regulamin
serwisu 
 |   zespół red.   |   przyjaciele
Kuriera 
 |   logotypy   |   REKLAMA   |   patronaty   |   dziennikarstwo
w IKP 
 |   mapa
serwisu 
 |   wiadomości
redakcyjne
 
 |   archiwum   | 
 |   2001-2003   |   2004-2006   |   2007-2009   |   2010-2011   |   2012-2013   |   2014   | 
 2015 
 |   2016   |   2017   |   2018   |   2019   |   2020   |   2021   |   2022   |   2023   | 
 |   styczeń   |   luty   | 
 marzec 
 |   kwiecień   |   maj   |   czerwiec   |   lipiec   |   sierpień   |   wrzesień   |   październik   |   listopad   |   grudzień   | 

serwis IKP / redakcja / archiwum IKP / rok 2015 / marzec / Mieszkańcy Małopolski szukają Wielkanocnych przepisów
O G Ł O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


Mieszkańcy Małopolski szukają Wielkanocnych przepisów

(fot. Fooder)
3-03-2015

     Wiosna to nie tylko czas intensywnych porządków. Jest to również okres przygotowań do świąt Wielkanocnych, jednego z najważniejszych okresów w roku i powrotu do starych, sprawdzonych przepisów. Jak wynika z badań "Fooder. Polacy, przepisy, internet", w tym czasie, bardziej niż w jakimkolwiek innym okresie roku, przygotowujemy tradycyjne potrawy, często bazujące na doświadczeniach starszych pokoleń. 76% mieszkańców Małopolski przyznaje, że gromadzi przepisy wielkanocne, a co dziesiąty ma ich więcej niż jakichkolwiek innych. Ciekawym i użytecznym sposobem na zapewnienie długowieczności przepisom naszych babć jest Fooder, nowatorskie narzędzie, które pomaga uporządkować kulinarny świat.

Mazurkowy zawrót głowy

     Wielkanoc jest przez wielu uważana za najważniejsze święto w roku. Dlaczego? Ponieważ towarzyszy mu powiew wiosennej świeżości, który zwiastuje przyjście cieplejszych i dłuższych dni. Poza świątecznymi porządkami, które zajmują w tym okresie wiele czasu, ważne jest to co podajemy do świątecznego stołu. Niewielu z nas w tym czasie decyduje się na eksperymenty kulinarne - badania "Fooder. Polacy, przepisy, internet" wykazały, że aż 70% Małopolskich internautów szuka sprawdzonych przepisów wielkanocnych, a co szósty robi to intensywniej, niż w jakimkolwiek innym okresie roku. Istotne jest także to, że 69% osób, które szuka przepisów wielkanocnych zwraca uwagę na ich tradycyjność.

Najważniejsza tradycja

     Według badania "Fooder. Polacy, przepisy, internet." na Wielkanoc szukamy sprawdzonych przepisów - aż dla 75% Polaków przy wyborze świątecznego przepisu istotne jest aby przepis był im znany. 41% Polaków w tym okresie nie decyduje się wypróbowywać nowych przepisów, bo w wielkanocnych potrawach bardziej cenią tradycyjny, dobrze znany smak, niż kreatywność.

Co z barszczem białym babci?

     Potrawy tradycyjne i sprawdzone kojarzą nam się przede wszystkim z kuchnią mamy i babci. Dlatego na Wielkanoc, rzadziej niż zazwyczaj, korzystamy z internetu, by poszukiwać przepisów, a częściej polegamy na recepturach zaczerpniętych od osób starszych. Wielkanoc jest szczególnym czasem, gdyż wtedy aż 42% z nas zwraca się do nich o przepisy świąteczne - to najwyższy odsetek w ciągu roku, bo nawet w okolicach Wigilii chętniej szukamy nowości w internecie albo zwracamy się po inspiracje do rówieśników. Wielkanoc to czas kiedy chętnie powracamy do rodzinnych, tradycyjnych przepisów spisanych na kartkach i powtykanych w książki.

Świąteczny spokój

     Jak ustrzec te cenne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, przed zapomnieniem? Warto pomyśleć o jednym miejscu, w którym możemy trzymać wszystkie nasze kulinarne skarby: przepisy przekazane nam przez znajomych, rodzinę i spisane na kartkach, ale również przepisy z ulubionych stron i blogów. Stworzenie takiej własnej książki kuchennej nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Naprzeciw oczekiwaniom wszystkich przychodzi darmowa platforma www.fooder.pl, na której za pomocą jednego kliknięcia, możemy dodać ulubiony internetowy przepis do swojej kolekcji. Aplikacja umożliwia również zapisywanie własnych przepisów i ich zdjęć, którymi następnie możemy (ale nie musimy) podzielić się z innymi.

Zadbajmy o to, by każde następne święta wielkanocne przebiegały tradycyjnie i bez zbędnego stresu.

Aplikacja dostępna na www.fooder.pl.

Szczegółowe wyniki:

wyniki:

wyniki podział na województwa:

red.   

Źródło: ZT Kruszwica



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Nie da się zobaczyć mózgu człowieka, ale widać kiedy go brakuje.
(internet)
kwiecień  29  poniedziałek
kwiecień  30  wtorek
maj  1  środa
maj  2  czwartek
[14.00-18.00]   (Proszowice)
KOSMOSiR świętuje 1. rocznicę działalności
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegóły
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ