Ocet miodowy doskonały - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech

(fot. zbiory autora)

Proszowice, 13-10-2017

     Ocet, znany ludziom od tysiącleci. Jest go pełno w sklepach. Poniżej przekazuję przepis na produkcję octu w gospodarstwie Mieroszewskich w Czechach.

Ocet miodowy doskonały

Jeden litr miodu (patoki) rozpuszcza się w 16 litrach wody. Tą słodyczą napełnia się czwartą część beczki. Do tego wrzuca się kilka kromek jęczmiennego chleba, garść jagieł tyleż grochu, dolewa się octu mocnego pół litry i tyleż okowity czystej.

Wtedy stawia beczkę w lecie na słońcu, a w zimie za piecem nie zatykając szpuntu, tylko płatkiem (?) się go nakrywa. Gdy ocet jest już tęgi, zlewa się go do połowy i dodaje się znowu tyleż wody słodkiej.


Okowita, od łac. aqua vitae = woda życia, dawniej, mocna wódka.

(fot. zbiory autora)


Henryk Pomykalski   

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/skarby/lamy/archiwa/20171013przepisy_ocet/art.php