Ocet miodowy doskonały - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech
|
(fot. zbiory autora) |
Proszowice, 13-10-2017
Ocet, znany ludziom od tysiącleci. Jest go pełno w sklepach. Poniżej przekazuję przepis na produkcję octu w gospodarstwie Mieroszewskich w Czechach.
Ocet miodowy doskonały
Jeden litr miodu (patoki) rozpuszcza się w 16 litrach wody. Tą słodyczą napełnia się czwartą część beczki. Do tego wrzuca się kilka kromek jęczmiennego chleba, garść jagieł tyleż grochu, dolewa się octu mocnego pół litry i tyleż okowity czystej.
Wtedy stawia beczkę w lecie na słońcu, a w zimie za piecem nie zatykając szpuntu, tylko płatkiem (?) się go nakrywa. Gdy ocet jest już tęgi, zlewa się go do połowy i dodaje się znowu tyleż wody słodkiej.
Okowita, od łac. aqua vitae = woda życia, dawniej, mocna wódka.
|
|
(fot. zbiory autora) |
Henryk Pomykalski
|
|
|