facebook
Miód Trzeciak - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech
Loading

    Dzisiaj jest piątek, 19 października 2018 r.   (292 dzień roku) ; imieniny: Michaliny, Michała, Piotra Dzień Ratownika    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   ludzie ZP   |   miejsca, obiekty itp.   |   felietony, opracowania   |   kącik twórców   |   miejscowości ZP   |   ulice Proszowic   |   pożółkłe łamy...   |   RP 1944   | 
 |   ostatnio dodane   |   gazety   |   zdjęcia, filmy   |   dokumenty   | 
 skarby archiwów 
 | 

serwis IKP / Skarby Ziemi Proszowskiej / pożółkłe łamy / skarby archiwów / Miód Trzeciak - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech
O G Ł O S Z E N I A
patronaty IKP



Miód Trzeciak - kuchnia Mieroszewskich i Kleszczyńskich z Czech

(fot. zbiory autora)

Proszowice, 25-09-2017

     W nauczaniu historii przywiązywałem dużą wagę do szacunku dla przeszłości Małej Ojczyzny, pamięci o rodzinnej tradycji i wszelkiego rodzaju pamiątek, świadków historii. Wyrazem tego jest min. imię patrona Zespołu Szkół w Piotrkowicach Małych, prof. Emila Godlewskiego, pomnik Kosynierów i Bartosza Głowackiego, dzieło prof. Bronisława Chromego i inne.

     Wśród wielu rozmów o pamiątkach rodzinnych, szczególne wrażenie na mnie uczyniła ta, podczas której uczeń zaprezentował oryginalny zeszyt, z twardą oprawą i złoconym grzbietem. Jego treść stanowi około 100 przepisów, pisanych trzema różnymi charakterami, prawdopodobnie przez kolejne panie, żony właścicieli dworu.

     Po dłuższej analizie tego cennego dokumentu, okazało się, że prababcia ucznia pracowała w kuchni dworu w Czechach i prawdopodobnie po przymusowym opuszczeniu go przez właścicieli, na szczęście dla dokumentu, przejęła go i zachowała go w bardzo dobrym stanie. Na dziś, zapewne zgodnie z moimi sugestiami, przejął go i również starannie przechowuje wzmiankowany prawnuk.

     Ostatnimi właścicielami Czech byli; Leonard Mieroszewski z żoną Marią z Lubienieckich i Edward Kleszczyński, który stał się właścicielem Czech za sprawą małżeństwa z Ireną Mieroszewską, krewną Leonarda.

     Przepisy te, w mojej ocenie, stanowią najstarszy tego typu dokument w regionie i jest unikalnym w skali kraju. W kontekście popularnych w ostatnich latach tzw. regionalnych potraw, często nie mających nic wspólnego z tradycją, w kolejnych odcinkach będę udostępniał te przepisy w formie czytelnej i kserokopii, bo uczeń wyraził zgodę na ich kserokopę, za co jestem mu serdecznie wdzięczny. W mojej ocenie, te przepisy z przełomu XI/XX wieku obejmują epokę około 100 lat.

Miód Trzeciak

Do 10 garncy "patoki" wody miękkiej, 20 garncy dolanej - rozrabia się wiosłem, to wiosło ustawia się prostopadle w środku kotła i karbuje się wiosło. Dolewa się potem jeszcze 10 garncy wody i gotuje się.

Po 3 (8?) godzinach dodaje się chmielu 33 dekagramów czyli 8 łutów w woreczku i gotuje jeszcze godzinę. Poczem, wygniata się chmiel, miesza i kocioł wiekiem nakrywa. Po wygniecieniu przepuszcza się go przez czystą płachtę do beczki nie zatykając Wronki (?). Beczkę trzeba starannie wyczyścić i wyparzyć. Najlepsze beczki na ten cel z wina.


Patoka, to zdaniem Kazimierza (mojego brata, technologa żywności), gęsto rozpuszczony miód w wodzie.

(fot. zbiory autora)


Henryk Pomykalski   



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Ten kto ma odwagę się śmiać, jest panem świata.
(Giacomo Leopardi)
październik  19  piątek
październik  20  sobota
październik  21  niedziela
październik  22  poniedziałek
DŁUGOTERMINOWE:
[wystawa fotograficzna]   Lancorona
[wrzesień-październik]    (MBP Proszowice)


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ