facebook
Mleko najdoskonalszy, najbardziej kompletny pokarm jaki stworzyła natura

    Dzisiaj jest sobota, 21 września 2019 r.   (264 dzień roku) ; imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca MD Pokoju,Ś. Dzień Osób z Chorobą Alzheimera    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kultura-oświata   |   sport   |   społeczeństwo   |   mieszkańcy   |   natura   |   w szerszej perspektywie   |   foto - relacje   | 
 | 
 moim zdaniem 
 |   organizacje, partie...   |   z netu, z życia...   |   inicjatywy, programy, akcje...   |   nasze wybory   | 

serwis IKP / aktywne społeczeństwo ZP / moim zdaniem / Mleko najdoskonalszy, najbardziej kompletny pokarm jaki stworzyła natura
O G Ł O S Z E N I A
patronaty IKP


Mleko najdoskonalszy, najbardziej kompletny pokarm jaki stworzyła natura

(fot. zbiory autora)
Dalewice, 2-09-2019

     Surowe mleko, wciąż jeszcze można je kupić "od chłopa" na targowiskach lub w niektórych gospodarstwach rolnych. Niedawno w polskich miastach pojawiły się także "mleczne budki" ze świeżym mlekiem. Czym się wyróżnia i dlaczego powinno być w codziennym jadłospisie?

     Mleko w diecie człowieka jest obecne od ponad 11 000 lat. Pochodzi od krowy, owcy, kozy, klaczy, osła i bawoła. W Europie to Grecy zapoczątkowali przetwórstwo mleka. Rzymianie zaś zdobyli umiejętność wytwarzania twarogów i wędzenia serów. Ludność słowiańska znała mleko już w VI w p.n.e. Na obszarze Polski, mleko rozpowszechniło się dopiero pod koniec XVIII wieku. Wtedy gdy, zaczęto hodowlę bydła na szeroką skalę. Pierwsza spółdzielnia mleczarska powstała w Chełmży w 1875 roku.

     Mleko i jego przetwory zawierają składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są one źródłem białek, cukrów, tłuszczów, witamin oraz soli mineralnych. Stanowi bazę, dobrze przyswajalnego wapnia. Który w 99 procentach znajduje się w naszym układzie kostnym.

     Mleko przez dietetyków określane jest mianem produktu gęsto żywieniowo. Oznacza to, że dostarcza on stosunkowo dużo składników odżywczych. Czyli: witamin, minerałów i pełnowartościowego białka, przy niewielkim nakładzie energetycznym.

Proces przetwórczy mleka, polega na ogrzewaniu, by produkt ten był bezpieczny do spożycia.

Są to procesy: pasteryzacji - oddziaływanie temperatury do 75 przez 15 sekund, sterylizacji - ogrzewanie przez 2 sekundy w temperaturze 135 stopni. Taka temperatura pozbawia mleko bakterii. Dzięki temu sposobowi obróbki może być ono przechowywane nawet pół roku.

     Zdarzają się osoby które nie tolerują mleka. To raczej laktozy w nim zawartej. Alternatywą dla tego wstrętu, mogą być np. mleczne napoje fermentowane - jogurty, kefir, maślanka... Zawierają cukry proste, i nie powodują uporczywych dolegliwości. W Polsce szacuje się że na tą przypadłość cierpi ok.20% ludzi. A na świecie zaś dotyka ona nawet 70% populacji, z czego większość to Azjaci i Afrykańczycy.

Argumenty za piciem mleka:

  • zawiera najlepsze i najtańsze naturalne źródło wapnia,
  • jest źródłem pełnowartościowego białka,
  • działa przeciw- nowotworo i przeciw-miażdżycowo,
  • wpływa korzystnie na równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • zwiększa odporność,
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
  • wpływa na lepszą pamięć wzrokową i przestrzenną,
  • zapewnia prawidłową pracę serca, mięśni i narządów,
  • stanowi blokadę dla ataku i rozwoju groźnej choroby kości - osteoporozy.
     Mleko i przetwory mleczne pokrywają 70% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B2. Niedobór wapnia, obniża gęstość mineralną kości. Ten problem, nie tylko dotyka osoby starsze, ale też coraz częściej dzieci i młodzież.

     Aktualnie w Polsce realizowany jest program: "szklanka mleka". Jego główny cel to promowanie zdrowego żywienia. Poprzez zachęcanie dzieci i młodzież do spożywania mleka i jego przetworów.

Marcin Szwaja   

ŹRÓDŁA, BIBLIOGRAFIA:
  1. Fundusz Promocji Mleka, Krajowa Rada Izb Rolniczych; Postaw na mleko; Warszawa
  2. Cosima Bellersen Quirini; Domowe jogurty, twarożki, sery; Warszawa 2011



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Różnorodność jest przyprawą, która nadaje życiu cały smak.
(William Cowper)

wrzesień  21  sobota
[10.00]   (Kraków)
koncert Pawła Wójcika i Tomasza Sarniaka w Krakowskim Teatrze Variete
[16.00]   (Wieliczka)
Zwiedzanie z kustoszem wystawy "Pamięć morza" w kopalni soli
[18.00]   (Szklana)
zebranie wiejskie
wrzesień  22  niedziela
[15.00]   (Proszowice)
II. Bieg Proszowicki
[18.00]   (Koczanów)
zebranie wiejskie
wrzesień  23  poniedziałek
wrzesień  24  wtorek
[9.00]   (Proszowice)
XVIII sztafetowy bieg ku czci gen. Bolesława Nieczuja-Ostrowskiego
[18.00]   (Kraków)
Ignacy Daszyński - spotkanie w KKW
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ