facebook
Czy warto hodować gęsi?
Loading

    Dzisiaj jest piątek, 19 października 2018 r.   (292 dzień roku) ; imieniny: Michaliny, Michała, Piotra Dzień Ratownika    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kultura-oświata   |   sport   |   społeczeństwo   |   mieszkańcy   |   natura   |   w szerszej perspektywie   |   foto - relacje   | 
 | 
 moim zdaniem 
 |   organizacje, partie...   |   z netu, z życia...   |   inicjatywy, programy, akcje...   |   nasze wybory   | 

serwis IKP / aktywne społeczeństwo ZP / moim zdaniem / Czy warto hodować gęsi?
O G Ł O S Z E N I A
patronaty IKP



Czy warto hodować gęsi?

"gaździna" ze stadem gęsi (fot. zbiory autora)
Dalewice, 3-02-2018

     Pamiętam z dzieciństwa, że to przyjazne zwierzęta. Choć często atakowały, ale tylko w obronie własnej. Mimo to było wesoło, była z nimi zabawa, bo lubiły ruch i były głośliwe. Uwielbiały gonitwy na łąkach, nie bały się naszej gry w piłkę nożną. Zawsze posłuszne, dawały się pogłaskać i przytulić. A rosły tak szybko, i przeważnie lądowały w garnku.

     Wtedy z niechęcią zasiadałem do obiadu. Ponieważ byłem do nich emocjonalnie przywiązany. Ale kusiło ich smaczne mięso i rosół. Taka jest natura i potrzeba człowieka - jeść trzeba. Gęsi musiały być w każdym gospodarstwie. Bo były symbolem płodności, wierności, gadatliwości i dobrego gospodarowania. Teraz po latach rozumiem ten symbol. Oraz sens tego przysłowia: "Na świętego Marcina dobra gęsina" - nie tylko w moje święto... traciłem śnieżno-białego, dwu łapowego kompana.

    Mimo tęsknoty, otulała mnie ciepła i delikatnie pierzasta kołderka, podczas mroźnych nocy. A moja głowa zawsze była wypoczęta i gotowa do działania od puchowej poduszki.

gęś zatorska-małopolska (fot. zbiory autora)
     Polska zaraz po Ukrainie, jest największym producentem i dostawcą gęsiny w Europie. Eksport roczny wynosi prawie 6 milionów sztuk, co stanowi 95% polskiej produkcji. Głównymi odbiorcami mięsa są Niemcy i Japonia. Natomiast pierza - Niemcy, USA, Japonia, Tajlandia i Szwajcaria. Nasz produkt uznawany jest za wysokiej jakości, luksusowy rarytas. Od wielu lat ceniony na europejskim rynku.

     Tradycja hodowli tych ptaków sięga u nas XVII wieku. Gęś domowa (Anser domestica) jest dużym, wodnym ptakiem z rzędu blaszko-dziobnych, lubiące otwarte tereny pastwiskowe. Są to zwierzęta płochliwe, ale bystre i dobrze orientujące się w terenie. Budowa przewodu pokarmowego gęsi umożliwia im trawienie pasz roślinnych takich jak: zielonki, siano, młode pędy drzew i krzewów, owoce.

     Specyfika żywienia, ruch zwierząt na świeżym powietrzu, dostęp do kąpielisk sprawiają, że produkt uzyskany z takiego chowu cechuje się wysoką jakością i wartością odżywczą. Nadając gęsinie status bezpiecznej biożywności funkcjonalnej. Tak poszukiwanej przez nowoczesnego i świadomego konsumenta. Ponadto, w porównaniu z kurczakiem, mięso gęsi zawiera więcej białka, związków mineralnych, żelaza, fosforu, magnezu oraz witamin A, B1, B2, B6, D, E i PP. Te czynniki wpływają na coraz większe zainteresowanie. Również i wśród polskich konsumentów, bo to nasz. Tylko obecnie niestety nieco zapomniany i niedoceniony produkt delikatesowy, najwyższej jakości - polska gęsina.

     W naszym regionie jest popularna gęś zatorska. Charakteryzuje się smacznym mięsem o małej zawartości tłuszczu i wysokiej wartości odżywczej. Ptaki są białe z pomarańczowoczerwonym dziobem i łapami. Nogi mocne, szeroko rozstawione, szyja smukła i długa. Tułów dość długi, szeroki i lekko wypukły. Masa ciała w 11 tygodniu wynosi: 4,2-4,7 kg (samce) i 3,9-4,5 (samice). Nośność ok. 35-45 jaj. Cechuje się też dobrą jakością pierza.

     Tuszka gęsi zatorskiej jest produktem regionalnym Małopolskim. Wpisanym na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Podstawą opłacalności chowu gęsi jest wykorzystanie pasz gospodarskich. W tym okopowych oraz pastwisk. Zaletą chowu jest odporność ptaków na choroby (największa spośród ptaków), niekorzystne warunki środowiskowe, gorszej jakości pasze. Tłuszcz gęsi stosuje się także jako środek leczniczy w schorzeniach stawów i kręgosłupa. Sprawdza się też jako okład na przeziębienie. Pierze - puch to idealny wkład do poduszek i kołder. Zawartość ich jaj są bardzo pożywne. Szczególnie polecane do produkcji wypieków, ciast i makaronu. Także wykorzystane na smaczne omlety, suflety, sałatki i tradycyjną jajecznicę. Skorupki cechują się dużą wytrzymałością, dzięki czemu nadają się do ozdób- pisanek.

Marcin Szwaja   



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Ten kto ma odwagę się śmiać, jest panem świata.
(Giacomo Leopardi)
październik  19  piątek
październik  20  sobota
październik  21  niedziela
październik  22  poniedziałek
DŁUGOTERMINOWE:
[wystawa fotograficzna]   Lancorona
[wrzesień-październik]    (MBP Proszowice)


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ