facebook
Czy warto hodować gęsi?
Loading

    Dzisiaj jest czwartek, 16 sierpnia 2018 r.   (228 dzień roku) ; imieniny: Joachima, Nory, Stefana +św. Rocha    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kultura-oświata   |   sport   |   społeczeństwo   |   mieszkańcy   |   natura   |   w szerszej perspektywie   |   foto - relacje   | 
 | 
 moim zdaniem 
 |   organizacje, partie...   |   z netu, z życia...   |   inicjatywy, programy, akcje...   |   nasze wybory   | 

serwis IKP / aktywne społeczeństwo ZP / moim zdaniem / Czy warto hodować gęsi?
O G Ł O S Z E N I A
patronaty IKP


Czy warto hodować gęsi?

"gaździna" ze stadem gęsi (fot. zbiory autora)
Dalewice, 3-02-2018

     Pamiętam z dzieciństwa, że to przyjazne zwierzęta. Choć często atakowały, ale tylko w obronie własnej. Mimo to było wesoło, była z nimi zabawa, bo lubiły ruch i były głośliwe. Uwielbiały gonitwy na łąkach, nie bały się naszej gry w piłkę nożną. Zawsze posłuszne, dawały się pogłaskać i przytulić. A rosły tak szybko, i przeważnie lądowały w garnku.

     Wtedy z niechęcią zasiadałem do obiadu. Ponieważ byłem do nich emocjonalnie przywiązany. Ale kusiło ich smaczne mięso i rosół. Taka jest natura i potrzeba człowieka - jeść trzeba. Gęsi musiały być w każdym gospodarstwie. Bo były symbolem płodności, wierności, gadatliwości i dobrego gospodarowania. Teraz po latach rozumiem ten symbol. Oraz sens tego przysłowia: "Na świętego Marcina dobra gęsina" - nie tylko w moje święto... traciłem śnieżno-białego, dwu łapowego kompana.

    Mimo tęsknoty, otulała mnie ciepła i delikatnie pierzasta kołderka, podczas mroźnych nocy. A moja głowa zawsze była wypoczęta i gotowa do działania od puchowej poduszki.

gęś zatorska-małopolska (fot. zbiory autora)
     Polska zaraz po Ukrainie, jest największym producentem i dostawcą gęsiny w Europie. Eksport roczny wynosi prawie 6 milionów sztuk, co stanowi 95% polskiej produkcji. Głównymi odbiorcami mięsa są Niemcy i Japonia. Natomiast pierza - Niemcy, USA, Japonia, Tajlandia i Szwajcaria. Nasz produkt uznawany jest za wysokiej jakości, luksusowy rarytas. Od wielu lat ceniony na europejskim rynku.

     Tradycja hodowli tych ptaków sięga u nas XVII wieku. Gęś domowa (Anser domestica) jest dużym, wodnym ptakiem z rzędu blaszko-dziobnych, lubiące otwarte tereny pastwiskowe. Są to zwierzęta płochliwe, ale bystre i dobrze orientujące się w terenie. Budowa przewodu pokarmowego gęsi umożliwia im trawienie pasz roślinnych takich jak: zielonki, siano, młode pędy drzew i krzewów, owoce.

     Specyfika żywienia, ruch zwierząt na świeżym powietrzu, dostęp do kąpielisk sprawiają, że produkt uzyskany z takiego chowu cechuje się wysoką jakością i wartością odżywczą. Nadając gęsinie status bezpiecznej biożywności funkcjonalnej. Tak poszukiwanej przez nowoczesnego i świadomego konsumenta. Ponadto, w porównaniu z kurczakiem, mięso gęsi zawiera więcej białka, związków mineralnych, żelaza, fosforu, magnezu oraz witamin A, B1, B2, B6, D, E i PP. Te czynniki wpływają na coraz większe zainteresowanie. Również i wśród polskich konsumentów, bo to nasz. Tylko obecnie niestety nieco zapomniany i niedoceniony produkt delikatesowy, najwyższej jakości - polska gęsina.

     W naszym regionie jest popularna gęś zatorska. Charakteryzuje się smacznym mięsem o małej zawartości tłuszczu i wysokiej wartości odżywczej. Ptaki są białe z pomarańczowoczerwonym dziobem i łapami. Nogi mocne, szeroko rozstawione, szyja smukła i długa. Tułów dość długi, szeroki i lekko wypukły. Masa ciała w 11 tygodniu wynosi: 4,2-4,7 kg (samce) i 3,9-4,5 (samice). Nośność ok. 35-45 jaj. Cechuje się też dobrą jakością pierza.

     Tuszka gęsi zatorskiej jest produktem regionalnym Małopolskim. Wpisanym na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Podstawą opłacalności chowu gęsi jest wykorzystanie pasz gospodarskich. W tym okopowych oraz pastwisk. Zaletą chowu jest odporność ptaków na choroby (największa spośród ptaków), niekorzystne warunki środowiskowe, gorszej jakości pasze. Tłuszcz gęsi stosuje się także jako środek leczniczy w schorzeniach stawów i kręgosłupa. Sprawdza się też jako okład na przeziębienie. Pierze - puch to idealny wkład do poduszek i kołder. Zawartość ich jaj są bardzo pożywne. Szczególnie polecane do produkcji wypieków, ciast i makaronu. Także wykorzystane na smaczne omlety, suflety, sałatki i tradycyjną jajecznicę. Skorupki cechują się dużą wytrzymałością, dzięki czemu nadają się do ozdób- pisanek.

Marcin Szwaja   



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Najpiękniejsze na świecie, to pogodne oblicze.
(Stefan Wyszyński)
sierpień  16  czwartek
sierpień  17  piątek
[...]   (Proszowice)
Stanek Machinery Summer Cup
[...]   (Zator)
Dinozaury po zmroku
sierpień  18  sobota
[...]   (Proszowice)
Stanek Machinery Summer Cup
[19.00]   (Proszowice)
Koncert zespołu ParaFraz
[...]   (Zator)
Dinozaury po zmroku
sierpień  19  niedziela
[8.00]   (Proszowice)
Velo Familiada Proszowice 2018 (2)
[14.00]   (Plechów)
Dożynki w gminie Kazimierza Wielka
[15.00]   (Czuszów)
dożynki w Czuszowie
[...]   (Proszowice)
Stanek Machinery Summer Cup
[...]   (Nowy Targ)
Małopolska TOUR
DŁUGOTERMINOWE:
[wystawa fotograficzna]   TORRES DEL PAINE
[lipiec-sierpień]    (MBP Proszowice)


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ