facebook
Karnawałowe przekąski z serem żółtym

    Dzisiaj jest poniedziałek, 18 stycznia 2021 r.   (18 dzień roku) ; imieniny: Beatrycze, Małgorzaty, Piotra    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   |   praca-Jobsora   | 
 |   kultura-oświata   |   sport   |   społeczeństwo   |   mieszkańcy   |   natura   |   w szerszej perspektywie   |   foto - relacje   | 
 |   moim zdaniem   |   organizacje, partie...   | 
 z netu, z życia... 
 |   inicjatywy, programy, akcje...   |   nasze wybory   | 

serwis IKP / aktywne społeczeństwo ZP / z netu, z życia / Karnawałowe przekąski z serem żółtym
O G Ł O S Z E N I A


Karnawałowe przekąski z serem żółtym


11-01-2021

     Choć ser żółty przez większość roku króluje głównie na naszych kanapkach, w tym wyjątkowym okresie, jakim jest karnawał, warto pójść o krok dalej i przygotować pyszne przekąski z tym ukochanym przez wielu z nas produktem. Poniżej prezentujemy 3 proste przepisy, które podbiją podniebienia wszystkich amatorów sera żółtego!
(fot. nadesłane)

Smakowe tortille

Składniki:
  • 3 placki tortilli
  • 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy
  • sałata strzępiasta czerwona i zielona
  • czerwona papryka
  • szynka w plasterkach
  • suszone pomidory
  • szczypior
Przygotowanie: Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.

(fot. nadesłane)

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:
  • 200 g szynki parzonej
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
  • pieprz do smaku
  • 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
Przygotowanie: Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.

     Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor. Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

(fot. nadesłane)

Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym

Składniki:
  • 2 pszenne bagietki
  • 1 czerwona papryka
  • garść pokrojonych czarnych oliwek
  • dwa plastry wędzonego łososia
  • 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, bazylia
  • świeże listki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: Paprykę pokroić w cienkie paski. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok. 5 - 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.

Smacznego!



red.   



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Najlepszym podziękowaniem jest miłość.
(bł. Arnold Janssen)
styczeń  18  poniedziałek
styczeń  19  wtorek
styczeń  20  środa
styczeń  21  czwartek
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ