Karnawa³owe przek±ski z serem ¿ó³tym
    Dzisiaj jest poniedzia³ek, 02 pa¼dziernika 2023 r.   (275 dzieñ roku) ; imieniny: Racheli, S³awy, Teofila +¶w. Anio³ów Stró¿ów,Dzieñ bez Piwa    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   dzia³y autorskie   | 
 |   kultura-o¶wiata   |   sport   |   spo³eczeñstwo   |   mieszkañcy   |   natura   |   w szerszej perspektywie   |   foto - relacje   | 
 |   moim zdaniem   |   organizacje, partie...   | 
 z netu, z ¿ycia... 
 |   inicjatywy, programy, akcje...   |   nasze wybory   | 

serwis IKP / aktywne spo³eczeñstwo ZP / z netu, z ¿ycia / Karnawa³owe przek±ski z serem ¿ó³tym
O G £ O S Z E N I A
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2023-01-24
USD 4,3341 +0,23%
EUR 4,7073 -0,24%
CHF 4,7014 -0,22%
GBP 5,3443 -0,38%
Wspierane przez Money.pl


Karnawa³owe przek±ski z serem ¿ó³tym


11-01-2021

     Choæ ser ¿ó³ty przez wiêkszo¶æ roku króluje g³ównie na naszych kanapkach, w tym wyj±tkowym okresie, jakim jest karnawa³, warto pój¶æ o krok dalej i przygotowaæ pyszne przek±ski z tym ukochanym przez wielu z nas produktem. Poni¿ej prezentujemy 3 proste przepisy, które podbij± podniebienia wszystkich amatorów sera ¿ó³tego!
(fot. nades³ane)

Smakowe tortille

Sk³adniki:
  • 3 placki tortilli
  • 3 serki smakowe MSM Moñki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy
  • sa³ata strzêpiasta czerwona i zielona
  • czerwona papryka
  • szynka w plasterkach
  • suszone pomidory
  • szczypior
Przygotowanie: Ka¿dy placek tortilli posmarowaæ innym serkiem smakowym. Na serek po³o¿yæ ulubione dodatki i ciasno zwin±æ. Pokroiæ w trzycentymetrowe kr±¿ki i u³o¿yæ na pó³misku.

(fot. nades³ane)

¦limaczki z ciasta francuskiego

Sk³adniki:
  • 200 g szynki parzonej
  • 200 g ¶wie¿ych pieczarek
  • 2 ³y¿ki oleju
  • 200 g sera podlaskiego MSM Moñki
  • 150 g kapusty pekiñskiej
  • 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
  • pieprz do smaku
  • 2 rolki (ok. 375 g ka¿da) gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
Przygotowanie: Szynkê pokroiæ w drobn± kostkê, pieczarki w plasterki i podsma¿yæ na oleju, a¿ z pieczarek odparuje woda. Wystudziæ, dodaæ starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekan± kapustê. Doprawiæ do smaku pieprzem i sol± oraz dok³adnie wymieszaæ.

     Na p³aty ciasta francuskiego równomiernie roz³o¿yæ farsz, zwin±æ i poci±æ na parocentymetrowe kr±¿ki. Ka¿dy posmarowaæ roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na z³oty kolor. Podawaæ z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

(fot. nades³ane)

Chrupi±ce grzanki z papryk±, ³ososiem oraz serem ¿ó³tym

Sk³adniki:
  • 2 pszenne bagietki
  • 1 czerwona papryka
  • gar¶æ pokrojonych czarnych oliwek
  • dwa plastry wêdzonego ³ososia
  • 100 g startego sera ¿ó³tego Gouda MSM Moñki
  • ³y¿ka oliwy
  • sól, pieprz, bazylia
  • ¶wie¿e listki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: Paprykê pokroiæ w cienkie paski. Bagietkê podzieliæ na ma³e kromki, ka¿d± z nich posmarowaæ oliw±, u³o¿yæ na blaszce i wstawiæ do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok. 5 - 7 minut lub do uzyskania po¿±danej chrupko¶ci. Na ka¿d± kromkê na³o¿yæ paprykê, pokrojonego w cienkie paski ³ososia oraz skrojone wcze¶niej oliwki. Doprawiæ sol±, pieprzem i bazyli±, a na wierzch utrzeæ ¿ó³ty ser. Podawaæ udekorowane listkiem ¶wie¿ej pietruszki.

Smacznego!



red.   



id¼ do góry powrót


 warto pomy¶leæ?  
Zawsze jest dobry dzieñ, kiedy otwierasz szczê¶liwe oczy.
(ks. Jan Twardowski)
pa¼dziernik  2  poniedzia³ek
pa¼dziernik  3  wtorek
pa¼dziernik  4  ¶roda
pa¼dziernik  5  czwartek
D£UGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespó³ IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomo¶ci redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
szczegó³y
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; S±d Okrêgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; S±d Okrêgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJ¡
KONTAKT Z REDAKCJ¡         KONTAKT Z REDAKCJ¡         KONTAKT Z REDAKCJ¡         KONTAKT Z REDAKCJ¡         KONTAKT Z REDAKCJ¡