facebook
Świnia domowa, zwierzę wszechstronnie "utalentowane"

    Dzisiaj jest piątek, 20 września 2019 r.   (263 dzień roku) ; imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   kultura-oświata   |   sport   |   społeczeństwo   |   mieszkańcy   |   natura   |   w szerszej perspektywie   |   foto - relacje   | 

serwis IKP / natura, ekologia / Świnia domowa, zwierzę wszechstronnie "utalentowane"
O G Ł O S Z E N I A
patronaty IKP


Świnia domowa, zwierzę wszechstronnie "utalentowane"

filmowa bohaterka "Babe - świnka z klasą" (fot. nadesłane przez autora)
Dalewice, 23-07-2019

     Znane są liczne powiedzonka używane w ludzkim społeczeństwie, zawierające świński pod tytuł. Przeważnie są to obraźliwe takie jak: Ożarł lub zachowuje się jak świnia czy seksualnym knur lub leniwa maciora. Dużo można tych negatywów wymieniać. Lecz trzeba podkreślić, że to zwierzę miało i ma, kilka ukrytych talentów. A te czynią ją, wyjątkową postacią w gospodarstwie wiejskim...

Krótka charakterystyka tej "chlewikowej artystki":

     Świnia z języka łacińskiego Sus scrofa f.domestica. To ssak z rodziny świniowatych z rzędu parzystokopytnych. Została udomowiona w epoce kamienia. Wywodzi się od dzika, hodowana głównie ze względu na dużą wydajność rzeźną, oraz wartość mięsa. Samce są zwane knurami, samice maciorami lub lochami. Jest zwierzęciem domowym, obecnie rozpowszechniona na całym świecie. W Polsce hoduje się najczęściej rasy: zwisłouchą białą polską oraz wielką białą polską, złotnicką i puławską.

     Polska świnia-biała zwisłoucha, została wychodowna po drugiej wojnie światowej. Na podstawie materiału pochodzenia niemieckiego i szwedzkiego landrace. Reprezentuje typ mięsny z trzema podtypami: mięsnym, bekonowym i mięsnym ogólnoużytkowym. Jest urzędowo uznana za odpowiednią do hodowli na terenie całego kraju.

     Odznacza się długim tułowiem, przy średnich rozmiarach. Wagę osiąga w przedziale: 300-350 kg. Charakteryzuje się prostym grzbietem, mocnymi nogami, dość długi ryjek, zwisłe uszy, białą szczecinę i skórę bez pigmentu. W miocie jest średnio ponad 11 prosiąt. Wszystkożerna, żywi się: zielonką, koniczyną perską, sianem, plewami, burakami cukrowymi, prażonymi ziemniakami, kiszonką z kolb kukurydzy, kasztanami, żołędziami oraz kuchennymi odpadkami.

locha to samica świni (fot. nadesłane przez autora)

  1. W procesie udomowienia, spełniała ona jednak wiele innych funkcji. W Egipcie, w prymitywnych kulturach rolnych, używano świń do przygotowania ziemi pod zasiew. Przepędzano stadka po powierzchni przyszłego zasiewu. Bezpośrednio po opadnięciu Nilu. W świeżym mule powstawały w ten sposób dołki, do których dostawało się ziarno.
  2. Również młócenie zboża, odbywało się w niektórych krajach przez przepędzanie świń.
  3. W porównaniu z psami, odznaczały się bardzo dobrym węchem. We Francji, używano tresowanych świń do odszukiwania podziemnych owocników trufli (grzybów).
  4. Ze względu na swoją wysoką inteligencję, świnia daje się tresować. W Anglii w XI-XV wieku, były nawet świnie myśliwskie służące do tropienia, wystawiania i aportowania zwierzyny takiej jak: kuropatwy, bażanty, cietrzewie, króliki.
  5. W chirurgii, np. młodzi adepci sztuki lekarskiej uczą się zszywać skórę świni imitującą ludzką.
  6. Najsławniejszą świnką w świecie filmowym, zrobiła karierę o nazwie babe. Główna bohaterka zastąpiła tam rolę psa, opiekując się stadem owiec.


Marcin Szwaja   


PS
Polscy naukowcy są o krok od wyhodowania świni która mogłaby być dawcą organów dla człowieka. Ponieważ DNA (kod gen.) świń jest w 94 procentach zgodny z DNA człowieka. Chyba nie istnieje ryzyko dziedziczenia cech charakteru lub stylu bycia od cztero-racicznych zwierząt zagrodowych? Może w niektórych przypadkach było by to nawet potrzebne... ;) Bo często się też powiada że: świnia ma więcej rozumu od człowieka.


ŹRÓDŁA, BIBLIOGRAFIA:
  1. Aleksander Rajski; Zoologia tom 2; Państwowe Wydawnictwa Naukowe; Warszawa 1984
  2. J.Karpowicz, A.Święcicki; Chów zwierząt gospodarskich; Warszawa 1956
  3. Ilustrowana encyklopedia powszechna; Wydawnictwo Zielona Sowa; 2008



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Różnorodność jest przyprawą, która nadaje życiu cały smak.
(William Cowper)

wrzesień  20  piątek
[10.00]   (Proszowice)
warsztaty "Z pracowitą pszczółką"
[18.00]   (Szczytniki)
zebranie wiejskie
[19.00]   (Łaganów)
zebranie wiejskie
wrzesień  21  sobota
[10.00]   (Kraków)
koncert Pawła Wójcika i Tomasza Sarniaka w Krakowskim Teatrze Variete
[16.00]   (Wieliczka)
Zwiedzanie z kustoszem wystawy "Pamięć morza" w kopalni soli
[18.00]   (Szklana)
zebranie wiejskie
wrzesień  22  niedziela
[15.00]   (Proszowice)
II. Bieg Proszowicki
[18.00]   (Koczanów)
zebranie wiejskie
wrzesień  23  poniedziałek
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ