Kura domowa - ekologiczny produkt, nie tylko w gospodarstwie wiejskim

Gallus gallus domesticus - kura domowa(fot. pl.wikipedia.org)
Dalewice, 9-01-2019

     Każdy z Nas zastanawiał się nie raz, co było pierwsze: Kura czy jajko? Mimo finału odpowiedzi, trzeba przyznać..., że jedno i drugie jest obiektem zainteresowania każdego, żyjącego człowieka. Bo przecież smaczny rosół, to symbol niedzielnego obiadu. Polska tradycja, zaprasza swym aromatem rodzinę do stołu. A kto wyobraża sobie święta Wielkanocne lub Boże Narodzenie bez domowych słodkich wypieków? Tu głównym składnikiem jest kurze jajko. Nie zastąpione także w innych, znanych specjałach przyrządzanych w kuchni. Warto poznać tego "upierzonego dobroczyńcę". Hodowanego nawet na balkonach, miejskich bloków.

Kura domowa (kura bankiwa) - najbardziej rozpowszechniony gatunek drobiu na świecie. Jest to ptak hodowany dla mięsa i jaj. Udomowionym w Chinach już od VI tysiącleciu p.n.e. W Polsce do najczęściej hodowanych kur ozdobnych zalicza się zielononóżki, silki (kury jedwabiste), kochiny, bantamki, czubatki. Kury są ptakami lubiącymi przestrzeń, kąpiel w piasku która umożliwia im pozbycie się pasożytów z piór.

     Masa kur uzyskiwana jest wciągu 20 tygodni. Osobniki osiągają masę do 3 kilogramów. Rocznie znoszą do 320 jaj. Kury posiadają lekki szkielet, który zbudowany jest z kości pneumatycznych. Szczególnie giętkimi kręgami szyjnymi, co umożliwia jej obrócić głowę o 180 stopni. Oraz poruszać nią w płaszczyźnie pionowej i poziomej. Stabilność uzyskuję poprzez rozstaw trzech palców w przedzie i jednym w tyle.

     W dzień lubi wolność i swobodę. same znajdują sobie pożywienie, biegając po gospodarstwie lub pobliskich zagajnikach. Nocą w kurniku, musi być dobre wietrzenie. Oraz dużo miejsca na drążku, podłoże wyścielone słomą. Najnowsze badania naukowe wykazały, iż koguty i kurczaki mają rozwinięte zdolności komunikacyjne. Składa się na to, 24 rodzaje odgłosów. Odczuwają stres, obniżoną temperaturę oczu, zdenerwowanie czy empatię. Zwłaszcza wyraziste zachowanie kwoki wobec kurcząt.

kwoka z pisklętami na wybiegu(fot. pl.wikipedia.org)
     Żywienie opiera się na mieszankach: śruta sojowa, otręby pszenne, ziarna zbóż pszenicy, jęczmienia, owsa, kukurydzy. Zielonka bogate w białko i wapń. Muszą mieć stały dostęp do świeżej wody.

     Jedynym okresem, w którym kura nie daje składnika na jajecznicę, jest okres pierzenia. Jest to coroczny proces, podczas którego tracą pióra. Ale w miejsca utracone, wyrastają nowe. Ten cykl nie trwa długo, przeważnie do 1,5 miesiąca. Taka przerwa na pewno pobudzi nasz apetyt. Ale chyba warto poczekać trochę... i docenić ten ekologiczny produkt, w naszym domowym gospodarstwie.

Marcin Szwaja   

ŹRÓDŁA, BIBLIOGRAFIA:
  1. Aleksander Rajski; Zoologia tom 2; Państwowe Wydawnictwa Naukowe; Warszawa 1984
  2. J.Karpowicz, A.Święcicki; Chów zwierząt gospodarskich; Warszawa 1956
  3. pl.wikipedia.org
  4. modr.pl

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: http://www.24ikp.pl/serwis/natura/20190109kura/art.php