facebook
Zasmakuj w Małopolsce

    Dzisiaj jest niedziela, 27 września 2020 r.   (271 dzień roku) ; imieniny: Damiana, Mirabeli, Wincentego Dzień Podziemnego Państwa Polskiego,ŚD Turystyki    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   |   praca   | 
 |   kultura-oświata   |   sport   |   społeczeństwo   |   mieszkańcy   |   natura   |   w szerszej perspektywie   |   foto - relacje   | 
 |   nasze zdrowie   |   bezpieczeństwo   | 
 gospodarka regionu 
 |   życie parafii   |   zza drzwi urzędów   |   wieści gminne   | 

serwis IKP / sprawy mieszkańców ZP / gospodarka regionu / Zasmakuj w Małopolsce
O G Ł O S Z E N I A


Zasmakuj w Małopolsce

(fot. Arkadiusz Fularski)
(fot. Arkadiusz Fularski)

Proszowice, 1-07-2020

     W dniach 26 - 28 czerwca 2020 w hali Okrąglaka na Placu Nowym na Krakowskim Kazimierzu, Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich (IROW) wraz z Fundacją Obywatelską Kraków zorganizowali targi pod nazwą: Zasmakuj w Małopolsce.

     Ekologia, tradycja, natura, smak i zdrowie, to hasła, wokół których skupiało się weekendowe wydarzenie pn. Zasmakuj w Małopolsce, które miało na celu głównie promocję żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej). Podczas imprezy lokalni producenci, w większości ambasadorowie znaku Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska, zaprezentowali szeroki wybór żywności i produktów wytwarzanych na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

     Przez trzy dni na targach można było degustować i kupić legalną śliwowicę łącką prosto od Krzysztofa Maurera z Łącka, w którego asortymencie nie zabrakło również pysznych tłoczonych soków owocowych, syropów, win i cydrów, jak mawiają znawcy, idealnych na upalne dni.

     Pojawił się uwielbiany i jedyny w swoim rodzaju Pstrąg Ojcowski od najlepszych rolniczek w Europie. Wielbiciele wyrobów mięsnych nie mogli mieć powodów do narzekań, obecna była rodzinna firma Gawor z Podstolic, producenci min. kiełbasy piaszczańskiej, wpisanej na europejską listę produktów regionalnych. Degustowano i kupowano pachnące prosto z przydomowej wędzarni: kiełbasy, boczki, kabanosy i szynki - również tą najbardziej znaną - Szynką Podstolego z Nogą! Obecni byli tez producenci charsznickiej kapusty kiszonej i ogórków.

     Na krakowskim Kazimierzu można było spróbować prawdziwego Oscypka, bryndzy podhalańskiej i bundzu przywiezionych przez Bacę Krzysztofa Łasia z Leśnicy-Groń. Jeśli ktoś jeszcze nie był przekonany do smaku polskich win, to po tym weekendzie na pewno zmienił zdanie. Na targach bowiem można było spróbować i kupić wyśmienite wina białe i czerwone z ekologicznej Winnicy Wieliczka, znanej już w całej Europie. Warto również zaznaczyć, że Małopolska to region Polski, w którym jest najwięcej winnic.

     Dużym zainteresowaniem cieszyła się Cukiernia Melba z Krzeszowic, która serwowała tradycyjne lody, również te z mleka od krów rasy "polska czerwona" oraz wielokrotnie nagradzane maślankowe. Zaś wszystkie Panie z ogromnym zainteresowaniem sięgały po naturalne kosmetyki, wyroby z Lawendy spożywczej, takie jak: syropy, ocet czy hydrolat. Nie zabrakło także produktów pszczelich czy z płatków róży.

     Targi odwiedzali również przedstawiciele Powiatu Proszowickiego, w tym rolnicy, ogrodnicy, pszczelarze, hodowcy i producenci. - Chcielibyśmy w przyszłości ponawiać targi i zapraszać lokalnych producentów ze wszystkich Powiatów Małopolski, w tym z powiatu proszowickiego, typowo rolniczego. Takie spotkania są doskonałą okazją do promocji swoich produktów i nawiązywania kontaktów handlowych - powiedział nam Piotr Janczyk członek Zarządu Powiatu Proszowickiego i członek Zarządu Stowarzyszenia Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich.

- Głównym celem targów było zaproszenie lokalnych producentów do Krakowa i stworzenie możliwości zarówno prezentacji, jak i sprzedaży swoich produktów. Pomysł się spodobał, ale ze względu na epidemię liczba krakowian i turystów nie była tak duża, jak w latach ubiegłych na tego typu imprezach - mówi Gabriela Puszko Dyrektor Biura IROW w Krakowie.

Arkadiusz Fularski   

(fot. Kacper Ropka)

Pełna lista wystawców na targach pn. Zasmakuj w Małopolsce: P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Winnica Wieliczka, Cukiernia Melba, Pstrąg Ojcowski, Producent Wędlin Firma GAWOR z Podstolic, Bacówka u Krzyśka, Agro-Wit Agnieszka Malinowska z Charsznickimi kiszonkami, Lavendziarnia Stoki 6, Gospodarstwo Pasieczne "Kószka" Piotr Kołacz, Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka, TARSMAK Ž Gondek i Wspólnicy sp.j.- producent sosów, majonezów, musztard, La-Le Sp. z o.o. - kosmetyki naturalne, Beskid Art Deco Grażyna Murzyn - rękodzieło i stroje ludowe.



idź do góry powrót


 warto pomyśleć?  
Zawsze jest dobry dzień, kiedy otwierasz szczęśliwe oczy.
(ks. Jan Twardowski)
wrzesień  27  niedziela
[15.00]   (Proszowice)
III BIEG PROSZOWICKI
wrzesień  28  poniedziałek
wrzesień  29  wtorek
wrzesień  30  środa
DŁUGOTERMINOWE:


PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ