Grillowanie w ogrodzie - o czym należy pamiętać?

(fot. nadesłane)

22-01-2018

     Grillowane potrawy są bardzo smaczne i zdrowe, pod warunkiem, że będziemy pamiętać o podstawowych zasadach używania grilla. Najpopularniejsze są grille węglowe i to właśnie przygotowane na nich jedzenie ma charakterystyczny posmak i aromat, a także atrakcyjny wygląd. Co można bezpiecznie grillować i w jaki sposób to robić?

Co można grillować?

     Przyzwyczailiśmy się, że na grillu najczęściej "ląduje" tłuste mięso, które jest ostro doprawione lub zatopione w sklepowej marynacie. Równie chętnie na grillu przyrządzane są kiełbasy różnego rodzaju czy kaszanka. Jednak częste jedzenie takich potraw może powodować, że w czasie wakacji przybędzie nam kilka centymetrów w biodrach. Jak się okazuje, jeżeli potrawy przyrządzane na grillu zostaną w nieprawidłowy sposób poddane obróbce cieplnej, mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Dlatego warto pamiętać, żeby trzymać się zasad zdrowego grillowania.

     Do najważniejszych z nich zaliczyć należy przede wszystkim to, aby potrawy grillowane były pełne rozmaitości. Tłuste mięso warto zastąpić kawałkiem chudego mięsa drobiowego, chudą szynką czy karkówką albo rybą. Pstrąg czy łosoś odpowiednio doprawione podbiją serca wszystkich miłośników letniego grillowania. Do tego można na grillu przygotować także warzywa i owoce, z których później można przyrządzić wyśmienitą sałatkę. W taki sposób można przygotować np. pomidory, bakłażany, marchewki czy ananasy, śliwko oraz paprykę.
  • Jak bezpiecznie grillować?
  •      Oprócz tego, że należy wybierać jedzenie wysokiej jakości, należy też pamiętać o zachowaniu zasad bezpiecznego grillowania. Oto najważniejsze kwestie, o których należy pamiętać:
    • grill musi być ustawiony w bezpiecznym miejscu, na równym podłożu, jeszcze zanim go rozpalimy, gdyż później będzie trudno to zrobić;
    • potrawy należy grillować na specjalnych tackach lub w folii aluminiowej;
    • do rozpalenia grilla należy używać wyłącznie produktów do tego przeznaczonych;
    • produkty do grillowania nie powinny być tłuste, ani ociekać marynatą, gdyż wypalający się tłuszcz skapuje na węgiel, co może prowadzić do tworzenia się trujących substancji lotnych osiadających na grillowanych potrawach;
    • nie należy dotykać surowego mięsa gołymi rękami;
    • surowe produkty, szczególnie mięso należy trzymać z dala od już zgrillowanych.


    red.   

    Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
    Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/redakcja/archiwum/2018/01/20180122ea_grillowanie/art.php