III Festiwal Święta Ogórka w Proszowicach

(fot. Andrzej Powidzki)

Proszowice, 24-07-2017

     Ojczyzną ogórka są prawdopodobnie Indie, gdzie warzywo było uprawiane już 3000 lat p.n.e. - na takie lata wskazuje większość historyków. W Europie jako roślina uprawna ogórek znany był już starożytnym Grekom, którzy uważali, że potęguje inteligencję i łagodzi namiętności, dlatego Arystoteles zalecał ich spożywanie zbyt temperamentnym niewiastom.

     Nie znamy dokładnie daty pojawienia się ogórków na naszych ziemiach, ale wiemy, że nie od razu zyskały popularność, doceniono je dopiero w XVI wieku. Początkowo ogórki jadali zwykli chłopi, gdyż mizeria była najprostszym daniem z ogórków i tania w przyrządzaniu. Mizeria, jako "potrawa ubogich", zwykle jadana była latem przez chłopów, kiedy ogórki już dojrzały, a nie pojawiły się jeszcze płody jesienne. Z czasem ogórki w Polsce zrobiły błyskotliwą karierę - obok ziemniaków, kapusty i buraków. Z biegiem lat ogórki kiszone z koprem, chrzanem, czosnkiem stały się wręcz naszą narodową specjalnością.

otwarcie III Festiwalu Święta Ogórka (fot. Wiesław Paluch)

Kiedyś Ziemia Proszowicka słynęła z uprawy ogórka i była nazywana potęgą ogórkową.

     W niedzielę 23 lipca odbyło się Święto Proszowickiego Ogórka, imprezę kontynuowano pomimo burzy która w godzinach popołudniowych przeszła nad Proszowicami. Festiwal po raz trzeci na proszowickim rynku został zorganizowany tym razem przez Urząd Gminy i Miasta Proszowice wspólnie z Centrum Kultury i Wypoczynku w Proszowicach, przy wsparciu Banku Spółdzielczego, firmy Amplus Sp.zo.o, firmy Norpolhaus Sp.zo.o, Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Płaskowyżu Proszowickiego ProKoPaRa. Przyszło wielu proszowian, na których czekały liczne atrakcje. Goście mogli mile spędzić popołudnie niedzielne, bez względu na pogodę.

     Głównymi bohaterami tego dnia w Proszowicach były ogórki kiszone i te jeszcze nieprzetworzone prosto z zagonów. Obok stoisk warzywnych nie zabrakło swojskiego jadła, które przygotowały panie z kół gospodyń wiejskich z Gminy Proszowice. Były chleb, ser, miody, kapusta i oczywiście ogórki pod każdą postacią. Goście mogli oglądać i kupować ciekawe wyroby ludowe, regionalne produkty oraz smakować lokalne specjały. Smakowitości szybko znikały i chyba nie było nikogo, kto by nie skusił się na lokalne specjały. Potwierdzeniem tego niech będzie fakt oddania 713 głosów w konkursie na najsmaczniejsza potrawę z ogórka.

Nie zabrakło także innych atrakcji. Miały miejsce konkursy i zabawy dla dzieci.

KGW Piekary (fot. Andrzej Powidzki)

     Największą wiedzę rolniczą posiadała pani Aneta Adamczyk z Wierzbna, która został zwyciężczynią konkursu z tej tematyki.

     Tradycyjny konkurs na najsmaczniejszą potrawę ogórkową - wygrało KGW z Piekar. Najsmaczniejszą potrawą okazał się "Ogórek w sosie curry z kurczakiem i tortillą". Za pierwsze miejsce KGW z Piekar otrzymało w nagrodę pieniężną - 400 zł, ufundowaną przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Płaskowyżu Proszowickiego "ProKoPaRa".

     Drugie miejsce uzyskała - "Zupa ze świeżych ogórków" - przygotowana przez KGW z Łaganowa. Koło otrzymało nagrodę rzeczową - maszynkę do mielenia mięsa wartości 300 zł - ufundowaną przez prezesa firmy Norpolhaus Sp.zo.o.

     Trzecie miejsce uzyskała - "Zupa ogórkowa" - przygotowana przez KGW z Ostrowa. Koło otrzymało nagrodę pieniężną w wysokości 200 zł przyznaną przez Burmistrza Gminy i Miasta Proszowice.

(fot. Andrzej Powidzki)

     Pozostałe miejsca były honorowane dyplomem za udział w przygotowaniu ogórkowej potrawy konkursowej i nagrodą pieniężną w wysokości 100 zł przyznaną przez Burmistrza Gminy i Miasta Proszowice. I tak, na czwartym miejscu uplasowała się "Zupa ogórkowa" przygotowana przez KGW Przezwody, a na piątym "Sernik ogórkowy" w wykonaniu KGW Bobin.

     Spośród uczestników festynu, biorących udział w konkursie "smakowania" potraw z ogórka, każde KGW losowało jedną osobę, która otrzymywała upominek.

Przez cały czas imprezy przygrywał zespół muzyczny "Format" z Krakowa - Nowa Huta.

Andrzej Powidzki   

fot. Andrzej Powidzki
zdjęcia 23-07-2017   publikacja: 24-07-2017

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/redakcja/archiwum/2017/07/20170724ogorka/art.php