W szkole znów pachniało chlebem...

(fot. SP Szczytniki)
(fot. SP Szczytniki)

Szczytniki, 9-11-2015

     VII edycję ogólnopolskiej kampanii "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole" 2015 w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi w Szczytnikach rozpoczęliśmy od akcji propagującej idee kampanii. Na korytarzach pojawiły się kolorowe gazetki tematyczne, dostarczające społeczności szkolnej mnóstwa informacji o zdrowym sposobie odżywiania i walorach chleba na zakwasie.

(fot. SP Szczytniki)
(fot. SP Szczytniki)
     W murach naszej szkoły gościliśmy również Panie z Koła Gospodyń Wiejskich, które opowiedziały o tradycji wypieku chleba, zaprezentowały cały jego proces oraz poczęstowały niepowtarzalnymi w smaku czosnkowymi grzankami, a także chlebem upieczonym w oparciu o stare przepisy. Zaś dzięki wizycie dietetyka dowiedzieliśmy się, jakie są zdrowe zamienniki niezdrowych przekąsek oraz co należy robić, by nasz organizm jak najdłużej pozostał w dobrej kondycji. Dużym zainteresowaniem cieszyły się pomiary wagi ciała, wzrostu oraz zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.

(fot. SP Szczytniki)
(fot. SP Szczytniki)
     W naszym projekcie nie zabrakło również pozytywnej energii i zdrowej rywalizacji. Wzięliśmy bowiem udział w konkursach plastycznych, a także literackich na wiersz i opowiadanie o chlebie. Układaliśmy hasła zachęcające do jedzenia pieczywa razowego. Uczestniczyliśmy w zabawach ruchowych. Na spotkaniach z wychowawcami rozmawialiśmy o wartościach odżywczych chleba na zakwasie.

     Wreszcie - wybraliśmy się na wycieczkę do piekarni w Nowym Brzesku. Już od progu poczuliśmy ciepło i kuszący zapach świeżego pieczywa, wypiekanego tradycyjną metodą, z naturalnie zakwaszonej mąki żytniej.

(fot. SP Szczytniki)
(fot. SP Szczytniki)
     Zwiedzanie piekarni rozpoczęliśmy od pomieszczenia, w którym znajdowały się maszyny do wyrobu ciasta chlebowego. Właściciel piekarni - Pan Wojciech Kopacz - opowiedział nam o piekarniczych tradycjach swojej rodziny, sięgających czasów międzywojennych. Przedstawił też misję szlachetnego zawodu piekarza oraz potrzebę szacunku dla pieczywa, będącego efektem wytężonej pracy wielu osób.

     Zapoznaliśmy się również z kolejnymi etapami wypieku chleba, obserwując czynności piekarza. Duże wrażenie wywarły na nas ogromne ceglane piece, w których wypieka się także prawdziwe domowe ciasta. Nie mogąc oprzeć się pokusie, wizytę w piekarni zakończyliśmy degustacją bułeczek.

(fot. SP Szczytniki)

     Sportowym akcentem tego tygodnia stały się treningi fitness - w ramach akcji "Aktywne przerwy". Chcieliśmy pokazać wszystkim, jak dbamy o tężyznę fizyczną, kondycję oraz hart ducha. Natomiast ukoronowaniem, jak również podsumowaniem całej szkolnej kampanii był kiermasz oraz degustacja regionalnych przysmaków i potraw.

(fot. SP Szczytniki)


Koordynatorzy kampanii szkolnej: Anna Smaczyńska, Monika Twardowska-Gajda   

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/redakcja/archiwum/2015/11/20151109szcz_chlebem/art.php