Tajemnica powideł po donosku...

stoisko z produktami dla klientów (fot. Jadwiga Zieleniewska)

Donosy, 20-06-2015

     Powidła po donosku czy smalec czeladny? Co będzie bardziej smakowało jurorom..., zastanawiały się panie z KGW "Donoskie Gosposie", wyjeżdżając na finał wojewódzki XV edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", który odbył się 14 czerwca w Kielcach.

     Jest to konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów i potraw regionalnych, wytwarzanych według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem lokalnych surowców. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. W województwie świętokrzyskim organizatorami byli: Urząd Marszałkowski, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska, ŚODR w Modliszewicach oraz Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach.

na gali, wśród finalistów i laureatów Konkursu (fot. Jadwiga Zieleniewska)
     W "Informatorze konkursowym" wydanym przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wymienione zostały produkty biorące udział w konkursie, a wśród nich, zgłoszony przez "Donoskie Gosposie" smalec czeladny (kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego) oraz powidła po donosku (kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego). Konkurencja była duża, zgłoszono bowiem do konkursu ponad 50 produktów i potraw!

     KGW w Donosach reprezentowały cztery panie: Agata Nocoń, Dorota Nawrot, Renata Kura i Maria Kret. Towarzyszyła im przewodnicząca donoskiego Koła, p. Bożena Malara. Panie wyeksponowały swoje specjały na dwóch stoiskach: konkursowym - gdzie miała miejsce degustacja przez członków Komisji konkursowej oraz drugim, przeznaczonym dla uczestników imprezy, czyli wszystkich, którzy zechcieli przybyć na Plac Marszałka J. Piłsudskiego, przed siedzibę WDK w Kielcach w godz. 11.00 - 17.00 i skosztować bądź zakupić któryś ze smakołyków charakterystycznych dla regionu Kazimierzy Wielkiej. Pięknie zaprojektowane stoisko kusiło także miejscowymi wypiekami cukierniczymi, oferowanymi publiczności poza konkursem.

Renata Kura odbiera nagrody (fot. Jadwiga Zieleniewska)
     9-osobowa Komisja nie tylko oceniała smak donoskich przetworów, ale także zadawała rozliczne pytania dotyczące sposobu produkcji, nazwy, składników, czy pochodzenia użytych produktów. Panie udzielały wyczerpujących odpowiedzi, jako że świetnie znały przepisy i receptury tak smalcu, jak i powideł. Oba produkty wytwarzane są bowiem we wsi od pokoleń.

     Uznanie Komisji zdobyły "powidła po donosku". Produkt otrzymał wyróżnienie, do dyplomu dołączony był okazały puchar i nagroda w wysokości 300.00 zł. Szczególnie podkreślano wyszukany smak donoskich powideł, a p.Renata Kura, odbierając nagrodę, barwnie opowiadała o lokalnych zwyczajach związanych z ich wytwarzaniem. Wykorzystała nie tylko wiedzę przekazaną przez jedną z najstarszych mieszkanek wsi, p. Marię Noga, ale także opowieści wiceprzewodniczącej KGW w Donosach, p. Barbary Nocoń, która każdego roku takie powidła przyrządza w swoim gospodarstwie domowym.

     Okazuje się, że receptura jest taka sama, jak w czasach młodości p.Marii, a i sposób produkcji niewiele się zmienił. Nadal przez wiele godzin gotuje się śliwki w ogromnym kotle, następnie przeciera je, oddzielając pestki i praży, aż uzyskają odpowiednią gęstość. Istotnie, smak jest niepowtarzalny, nic dziwnego, że Komisja zwróciła na nie uwagę, tym bardziej że ekspozycja na stoisku była barwna, cieszyła więc oko i podniebienie.

     Zadowolenie pań z KGW w Donosach jest tym większe, że po raz pierwszy brały udział w konkursie i od razu zdobyły nagrodę! Być może kiedyś sięgną po nagrodę najwyższą - statuetkę "Perła" (przyznawaną przez Krajową Kapitułę Konkursu produktom nominowanym w czasie finałów regionalnych). Wszystkie uczestniczki kulinarnej imprezy w Kielcach powróciły pełne wrażeń, nie tylko z powodu emocjonujących zmagań konkursowych, ale zauważyły także doskonałą organizację, doceniły to, że wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody w postaci sprzętu kuchennego.

     Ponadto kiermaszowi towarzyszyły występy artystyczne laureatów XXXIX Buskich Spotkań z Folklorem. Było wesoło, barwnie i gwarnie. Donoskim Gosposiom gratulujemy nagrody i oczekujemy, że receptury powideł po donosku i smalcu czeladnego niebawem staną się powszechnie znane i rozsławią region kazimierski.

zwyciężczynie demonstrują konkursowe trofea (fot. Jadwiga Zieleniewska)


Jadwiga Zieleniewska   

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/redakcja/archiwum/2015/06/20150620donosy_powidla/art.php