Seminarium hotelarsko - gastronomiczne

(fot. Sebastian Wypych)
Proszowice, 6-12-2013

     Młodzi adepci zawodu technik hotelarz z Zespołu szkół im. Bartosza Głowackiego w Proszowicach uczestniczyli w polsko - niemieckim seminarium z zakresu hotelarstwa i gastronomii, przeprowadzonym w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. O. Bujwida w Krakowie.

     Organizatorem seminarium był Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, który współpracuje z Regionem Turyngia w ramach komponentu międzynarodowego projektu systemowego "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce". W seminarium wzięło udział 11 uczniów I klasy Technikum Hotelarskiego w Zespole Szkół im. Bartosza Głowackiego w Proszowicach.

     Seminarium miało na celu zapoznanie uczniów z metodami nauczania stosowanymi przez nauczycieli szkoły partnerskiej z Turyngii, wymianę doświadczeń oraz podniesienie poziomu wiedzy i kompetencji w branży usługowo-gastronomicznej.

     Uczniowie klasy hotelarskiej z Proszowic bardzo aktywnie włączyli się, w części praktycznej, w przygotowanie flambirowania, czyli podawania potraw płonących. W części teoretycznej seminarium temat dominujący dotyczył szkolnictwa zawodowego w Niemczech oraz kuchni regionalnej Turyngii i win niemieckich.

Aleksander Wójcik   

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/redakcja/archiwum/2012_2013/2013_11_12/20131206zspr_seminarium/art.php