Nie należy jeść, należy się odżywiać!
Dzień warzywno-owocowy w SP w Szczytnika

oddział przedszkolny (fot. SP w Szczytnikach)
Szczytniki, 21-03-2013

     11 marca 2013 r. w Szkole Podstawowej w Szczytnikach odbył się Dzień warzywno-owocowy promujący zdrowy styl życia, w ramach udziału szkoły w konkursie zdrowia - "Aktywnie po zdrowie" - Zdrowo jem, więcej wiem! organizowanym przez Fundację Banku Ochrony Środowiska "Aktywnie po Zdrowie".

klasa V (fot. SP w Szczytnikach)
     Głównym punktem obchodów Dnia warzywno - owocowego był konkurs kulinarny adresowany do uczniów wszystkich klas na przygotowanie potrawy według zasad zdrowego odżywiania pod hasłem: "Nie należy jeść, należy się odżywiać!" Oceniano: wartości odżywcze zastosowanych produktów, wygląd, estetykę podania potrawy, wykorzystanie naturalnych składników oraz walory smakowe.

klasa I i II (fot. SP w Szczytnikach)
     Od wczesnych godzin porannych w szkole trwały przygotowania zdrowych potraw oraz stanowisk ich prezentacji. W korytarzu szkolnym unosił się zapach świeżych owoców, warzyw oraz przetworów. Każda klasa pod opieką wychowawcy, a także rodziców, z wielkim zaangażowaniem przyrządzała wykwintne dania dbając jednocześnie o oryginalną dekorację własnego stanowiska. Przygotowano zdrowe przekąski, koktajle, soki, sałatki owocowo - warzywne, kanapki.

klasa III (fot. SP w Szczytnikach)
     Wielkim uznaniem cieszyły się kotlety z marchewki oraz pasztet z selera. Wszyscy uczniowie w tym dniu byli poprzebierani za owoce lub warzywa. Przepiękne, kolorowe stroje uczniów zostały wykonane przy dużym zaangażowaniu rodziców. Dodatkowo uczniowie z poszczególnych klas przygotowali prezentację wybranego przez siebie warzywa lub owocu w formie wierszyka, zagadki lub wymyślonej historyjki.

klasa IV (fot. SP w Szczytnikach)
     Komisja konkursowa po degustacji wszystkich potraw oraz ocenie walorów estetycznych stoisk każdej klasy w kategorii klas 0-III, miejsce I przyznała dzieciom z oddziału przedszkolnego za przygotowanie wyśmienitej sałatki owocowo-warzywnej, II miejsce zajęły ex aequo klasa I za przygotowanie koktajlu owocowego oraz klasa II za przygotowanie sałatki owocowo-warzywnej. III miejsce przypadło klas`ie III za smaczne i zdrowe kanapki. W kategorii klas IV-VI pierwsze miejsce zajęła klasa V za wykwintny smak sałatki z kurczaka i warzyw oraz pomysłowe dekoracje, klasa IV - zdobywając II miejsce ujęła jurorów sałatką grecką, zaś III miejsce zajęli uczniowie klasy VI przygotowując surówkę z kiszonej kapust.

klasa VI (fot. SP w Szczytnikach)
     Obchody dnia warzywno - owocowego przebiegły pomyślnie, nauczyciele, rodzice i zaproszeni goście oraz uczniowie z ciekawością słuchali wiadomości o zdrowych produktach, podziwiali i kosztowali przygotowane potrawy.

SP w Szczytnikach   

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/redakcja/archiwum/2012_2013/2013_03_04/20130321warzyw/art.php