Miód - cenny dar przyrody

(fot. zbiory autora)

Proszowice, 24-03-2020

     Miód pszczeli - to cenny dar przyrody. Lubią go dorośli i dzieci, jest smaczny, odżywczy i leczniczy. Już w starożytności miód uważano za składnik diety długowieczności. Przygotowujący się do igrzysk greccy zawodnicy spożywali dużo miodu. Atleci rzymscy posilali się nim przed wyjściem na arenę. Twierdzono, że miód łagodzi gniew poprawia dobre samopoczucie. Często przypisywano mu moc przedłużania młodości i życia.

     Miód od zamierzchłych czasów służył jako środek posiadający właściwości balsamiczne i był używany tak w Egipcie jak i w starożytnej Grecji. Wiara w lecznicze i konserwujące właściwości trwała i trwa od zamierzchłych czasów aż do dzisiaj. W zachowanych rękopisach znajdują się przepisy i recepty zalecające miód na przeróżne choroby i dolegliwości.

     Z biegiem czasu miód stracił na znaczeniu nie wolno było używać nazwy miód jako lekarstwa. Jednak od pewnego czasu zainteresowanie miodem znowu wzrosło. Znalazło to swój wyraz w licznych badaniach prowadzonych zarówno nad samym miodem, jak i nad jego właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Stwierdzono, że miód jest jednym z najcenniejszych węglowodanów wchodzących w skład pożywienia ludzi. Zawartość węglowodanów w miodzie wynosi około 80%.

(fot. zbiory autora)

     Gdybyśmy się przyjrzeli składowi chemicznemu miodu, to byśmy znaleźli: cukry proste: glukozę, fruktozę; czy też cukry złożone: sacharozę, maltozę, melacytozę. W miodzie znajdują się także kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy, aminokwasy, barwniki jak i substancje aromatyczne.

     Miód jest produktem łatwo przyswajalnym przez organizm człowieka. W nowoczesnej diecie widzimy jak miód zastępuje cukier, dzieci po drugim roku życia mogą już spożywać miód. Jest on tym bardziej godny polecenia, że działa leczniczo na różne schorzenia narządów wewnętrznych, wzmaga aktywność gruczołów ślinowych produkujących enzymy tak potrzebne do trawienia pokarmów. Dzięki dużej zawartości glukozy , bezpośrednio wnikającej do krwi, jest wspaniałą odżywką dla serca. Również we wszelkiego rodzaju schorzeniach dróg oddechowych, wywołanych przeważnie przeziębieniem miód pszczeli jest niezastąpiony.

     W każdym szpitalu, czy sanatorium miód pszczeli powinien wchodzić w skład dziennego posiłku. Biorąc pod uwagę dzisiejsze zagrożenia jakie stwarza nam koronawirus, miód powinien znajdować się w domowych zapasach, aby w każdej chwili można było go użyć w celach profilaktycznych.

Pracowita pszczoła i z gorzkiego ziela słodki miód zbiera.

(fot. zbiory autora)



Pasieka "Pod Słońcem" - Włodzimierz Kowalski   

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/autorskie/pszczelarstwo/20200324niod/art.php