Kto miód pije, ten długo żyje!

jesień w pasiece - zdjęcia w zakolu rzeki Szreniawy w pobliżu młyna (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

Proszowice, 23-11-2015

     Miód pszczeli to cenny dar przyrody. Lubią go dzieci i dorośli, jest smaczny, odżywczy i leczniczy. Już w starożytności miód uważano za "dietę długowieczności". Przygotowujący się do zawodów sportowych Grecy jadali dużo miodu, atleci rzymscy posilali się nim przed wyjściem na arenę. W tamtych czasach twierdzono, że miód uśmierza gniew i odpędza złe humory. Co więcej przypisywano mu cudowną moc przedłużania młodości i życia.

     Wiara w lecznicze i konserwujące właściwości miodu nie osłabła w średniowieczu. W zachowanych rękopisach znajdują się przepisy i recepty zalecające miód na przeróżne choroby i dolegliwości. Z biegiem lat miód stracił na znaczeniu. Dopiero w ostaim okresie stwierdzono ponownie, że miod jest jednym z najcenniejszych produktów węglowodanowych wchodzących w skład pożywienia ludzi.Miód pszczeli działa bardzo korzystnie na narządy, których funkcje związane są z układem krwinośnym . Można wymieniać wiele jeszcze zalet na co miód pomaga i dlaczego powinniśmy go spożywać, jednak jedno jest pewne, że jest to produkt przyjazny naszemu organizmowi.

Krystalizacja miodu

     Krystalizacja miodu, tzn. przechodzenie od stanu płynnego do stałego jest zjawiskiem normalnym i nieuniknionym. Decydująco na to wpływa glukoza, która bardzo szybko krystalizuje się. Jeżeli krystalizacja przebiega szybko, jak np. w miodzie rzepakowym, to miód nabiera konsystencji maziastej, drobnoziarnistej, czy miód akacjowy, który krystalizuje bardzo długo bo w niektórych przypadkach do Nowego Roku. Mimo to konsumenci niechętnie kupują miód skrystalizowany. Wolą miód płynny. Wobec tego handlowcy podgrzewają miody w celu rozluźnienia ich konsystencji.

 (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

     Miód podgrzany ma jednilitą krystalizacje i łatwo rozlewa się do słoików. Na ogół wiadomo, że podgrzewanie miodom służy. W razie przegrzania miodu, tzn. przetrzymania go przez kilka godzin w temeraturze powyżej 45?C, ulega zahamowaniu aktywność enzymów, witaminy tracą swą wartość a zanika aromat.

Fałszowanie miodu

     Do najczęściej stosowanych sposobów fałszowania miodu zalicza się dodawanie do niego syropu z cukru, bądz podkarmianie pszczół syropem w czasie trwania pożytku (to jest zbioru nektaru z kwiatów) w celu uzyskania większej ilości miodu. Produkt uzyskiwany w następstwie podkarmiania pszczół w niewłaściwym czasie nie jest pełnowartościowy, zawiera dużą ilość sacharozy i uważa się go za fałszowany. Bywa, że nabywca nasłuchawszy się o wypadkach fałszowaniu miodu, z góry podejrzewa każdego pszczelarza o to, że miód sprzedawany przez niego nie jest czysto pszczeli.

     Dobry pszczelarz, łatwo rozpozna na podstawie wyglądu, smaku i zapachu, czy miód jest dojrzały i czy nie jest zafałszowany. W tym miejscu przypomina mi się anegdota, gdzie na targu pewna pani przyniosła słoik miodu pytając sprzedającego - Czy ten miód jest prawdziwy?

     Pszczelarz wziął słoik do ręki popatrzył pod słońce, obrócił słoik do góry dnem wlepił surowy wzrok na miód znajdujący się w słoiku i krótko stwierdził: - To jest cukier, nie miód.

     Na drugi jarmark kupiono u tego sprzedawcy słoik miodu, przelano go do innego słoika i z powrotem zaniesiono na targ w celu stwierdzenia jakości miodu. Sytuacja się powtórzyła. Ze znawstwem oglądał słoik i stwierdził, że ten miód jest także mieszaniną cukru i miodu.

     Pisze to ku przestrodze dla ludzi handlujących miodem na jarmarkach, sprzedajacych miód z tzw. "drugiej ręki", miejcie trochę pokory do tego co robicie. Doskonale odzwierciedla to fraszka Juliana Ejsmonda pt: "Fraszka nie tylko o pszczołach".

 (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

Leżę na kwietnej łące,
Wśród uśmiechniętych ziół,
Patrzę na pracujące
Tysiące drobnych pszczół.
Marzę o mojej krainie
Wśród uśmiechniętych ziół.
Polacy z żądeł jedynie
Podobniście do pszczół.

     Ponieważ badanie miodu pszczelego, a zwłaszcza stwierdzenie jego prawdziwości jest stosunkowo trudne i kosztowne, dlatego najlepiej kupować miód bezpośrednio od zaufanych pszczelarzy.

Włodzimierz Kowalski   

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: http://www.24ikp.pl/autorskie/pszczelarstwo/20151123zdrowie/art.php