facebook
Kto miód pije, ten długo żyje!

    Dzisiaj jest poniedziałek, 13 lipca 2020 r.   (195 dzień roku) ; imieniny: Danieli, Irwina, Małgorzaty    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   M.Fatyga   |   p.zrzęda   |   A.Powidzki   |   H.Pomykalski   |   Z.Grzyb   |   Z.Kuliś - Franek II...   |   W.Nowiński - wrześniowe...  |   M.Prüffer - paragrafy...   | 

serwis IKP / działy autorskie / pszczelarstwo to pasja / Kto miód pije, ten długo żyje!
O G Ł O S Z E N I A


Kto miód pije, ten długo żyje!

jesień w pasiece - zdjęcia w zakolu rzeki Szreniawy w pobliżu młyna (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

Proszowice, 23-11-2015

     Miód pszczeli to cenny dar przyrody. Lubią go dzieci i dorośli, jest smaczny, odżywczy i leczniczy. Już w starożytności miód uważano za "dietę długowieczności". Przygotowujący się do zawodów sportowych Grecy jadali dużo miodu, atleci rzymscy posilali się nim przed wyjściem na arenę. W tamtych czasach twierdzono, że miód uśmierza gniew i odpędza złe humory. Co więcej przypisywano mu cudowną moc przedłużania młodości i życia.

     Wiara w lecznicze i konserwujące właściwości miodu nie osłabła w średniowieczu. W zachowanych rękopisach znajdują się przepisy i recepty zalecające miód na przeróżne choroby i dolegliwości. Z biegiem lat miód stracił na znaczeniu. Dopiero w ostaim okresie stwierdzono ponownie, że miod jest jednym z najcenniejszych produktów węglowodanowych wchodzących w skład pożywienia ludzi.Miód pszczeli działa bardzo korzystnie na narządy, których funkcje związane są z układem krwinośnym . Można wymieniać wiele jeszcze zalet na co miód pomaga i dlaczego powinniśmy go spożywać, jednak jedno jest pewne, że jest to produkt przyjazny naszemu organizmowi.

Krystalizacja miodu

     Krystalizacja miodu, tzn. przechodzenie od stanu płynnego do stałego jest zjawiskiem normalnym i nieuniknionym. Decydująco na to wpływa glukoza, która bardzo szybko krystalizuje się. Jeżeli krystalizacja przebiega szybko, jak np. w miodzie rzepakowym, to miód nabiera konsystencji maziastej, drobnoziarnistej, czy miód akacjowy, który krystalizuje bardzo długo bo w niektórych przypadkach do Nowego Roku. Mimo to konsumenci niechętnie kupują miód skrystalizowany. Wolą miód płynny. Wobec tego handlowcy podgrzewają miody w celu rozluźnienia ich konsystencji.

 (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

     Miód podgrzany ma jednilitą krystalizacje i łatwo rozlewa się do słoików. Na ogół wiadomo, że podgrzewanie miodom służy. W razie przegrzania miodu, tzn. przetrzymania go przez kilka godzin w temeraturze powyżej 45?C, ulega zahamowaniu aktywność enzymów, witaminy tracą swą wartość a zanika aromat.

Fałszowanie miodu

     Do najczęściej stosowanych sposobów fałszowania miodu zalicza się dodawanie do niego syropu z cukru, bądz podkarmianie pszczół syropem w czasie trwania pożytku (to jest zbioru nektaru z kwiatów) w celu uzyskania większej ilości miodu. Produkt uzyskiwany w następstwie podkarmiania pszczół w niewłaściwym czasie nie jest pełnowartościowy, zawiera dużą ilość sacharozy i uważa się go za fałszowany. Bywa, że nabywca nasłuchawszy się o wypadkach fałszowaniu miodu, z góry podejrzewa każdego pszczelarza o to, że miód sprzedawany przez niego nie jest czysto pszczeli.

     Dobry pszczelarz, łatwo rozpozna na podstawie wyglądu, smaku i zapachu, czy miód jest dojrzały i czy nie jest zafałszowany. W tym miejscu przypomina mi się anegdota, gdzie na targu pewna pani przyniosła słoik miodu pytając sprzedającego - Czy ten miód jest prawdziwy?

     Pszczelarz wziął słoik do ręki popatrzył pod słońce, obrócił słoik do góry dnem wlepił surowy wzrok na miód znajdujący się w słoiku i krótko stwierdził: - To jest cukier, nie miód.

     Na drugi jarmark kupiono u tego sprzedawcy słoik miodu, przelano go do innego słoika i z powrotem zaniesiono na targ w celu stwierdzenia jakości miodu. Sytuacja się powtórzyła. Ze znawstwem oglądał słoik i stwierdził, że ten miód jest także mieszaniną cukru i miodu.

     Pisze to ku przestrodze dla ludzi handlujących miodem na jarmarkach, sprzedajacych miód z tzw. "drugiej ręki", miejcie trochę pokory do tego co robicie. Doskonale odzwierciedla to fraszka Juliana Ejsmonda pt: "Fraszka nie tylko o pszczołach".

 (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

Leżę na kwietnej łące,
Wśród uśmiechniętych ziół,
Patrzę na pracujące
Tysiące drobnych pszczół.
Marzę o mojej krainie
Wśród uśmiechniętych ziół.
Polacy z żądeł jedynie
Podobniście do pszczół.

     Ponieważ badanie miodu pszczelego, a zwłaszcza stwierdzenie jego prawdziwości jest stosunkowo trudne i kosztowne, dlatego najlepiej kupować miód bezpośrednio od zaufanych pszczelarzy.

Włodzimierz Kowalski   



idź do góry powrót


 POMOC! - GiM Proszowice  
pomoc w zakupach
OSP p. Wojciech Dzikowski
tel. 515 423 607

drobna pomoc finansowa
GOPS Proszowice
tel. 537-507-659

koordynacja, informacja
UGiM Proszowice
tel. 12 386 41 30 do 13.00

posiłki z dowozem
kliknij TUTAJ
 warto pomyśleć?  
Od każdego z nas zależy, czy uczyni z siebie dar dla pokoju.
(R. Baden-Powell)
lipiec  13  poniedziałek
lipiec  14  wtorek
lipiec  15  środa
lipiec  16  czwartek
DŁUGOTERMINOWE:
PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ