facebook
Miód dobry na (prawie) wszystko?

    Dzisiaj jest piątek, 10 lipca 2020 r.   (192 dzień roku) ; imieniny: Filipa, Sylwany, Witalisa    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   M.Fatyga   |   p.zrzęda   |   A.Powidzki   |   H.Pomykalski   |   Z.Grzyb   |   Z.Kuliś - Franek II...   |   W.Nowiński - wrześniowe...  |   M.Prüffer - paragrafy...   | 

serwis IKP / działy autorskie / pszczelarstwo to pasja / Miód dobry na (prawie) wszystko?
O G Ł O S Z E N I A


Miód dobry na (prawie) wszystko?

wyroby pasieki "Pod Słońcem" (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

Proszowice, 13-12-2012

     Miód pszczeli od najdawniejszych czasów należy do najbardziej cenionych środków spożywczych i leczniczych jakie zafundowała nam natura. Składający się prawie w 80% z cukrów prostych jest niezwykle łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. Jego wchłanianie odbywa się w górnej części układu pokarmowego, bezpośrednio do krwi z pominięciem procesów pośrednich i trwa około dwóch godzin.

     Ze względu na swoje wartości miód polecany dla chorych, a osobom zdrowym pozwala zachować dobrą kondycję, wzmacnia organizm. Miód powinien być spożywany przez dzieci i młodzież, ponieważ wpływa u nich na przyrost wagi, wzmaga ogólną odporność organizmu, oraz ułatwia rozwój umysłowy.

Podstawową dawką miodu dla wszystkich powinna być przysłowiowa łyżka stołowa.

     Kuracja miodowa wpływa również dobrze na osoby przemęczone pracą umysłową zestresowane, apatyczne. Poleca się picie wody miodowej z dodatkiem soku z cytryny lub bez, czyli spożywanie miodu w roztworze przegotowanej wody. Najlepiej wodę miodową wypijać małymi łyczkami rano na czczo, a miksturę przygotować wieczorem.
Pasieka "Pod Słońcem" w zimowej krasie (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

Rodzaje miodów

Najczęściej występującym miodem jest miód wielokwiatowy. Jego łagodny smak potrafi wypełnić nasze kubki smakowe i odszukać w nim zapachu roślin, ziół, kwiatów drzew i krzewów rosnących w danej okolicy. Miód pochodzący z nektaru roślin wiosennych jest bardzo aromatyczny, ma delikatny zapach i łagodny smak, bowiem zawiera szczególnie dużo cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Miód ten może być stosowany w leczeniu przeziębień, alergii, anemii, kataru siennego. Jest jednym z najlepszych antyseptyków.

Miód wielokwiatowy

Stosowany jest w żywieniu, a jego zapobiegawcze działanie przeciw przeziębieniom jest znane od dawien dawna. Ze względu na jego walory odżywcze i smakowe zaleca się codziennie spożywanie przez dorosłych i przez dzieci w celu wzmocnienia naszego organizmu.

Miód akacjowy

Barwa jasno - żółta, bardzo słodki, zawiera dużo fruktozy dlatego długo się krystalizuje. Stosowany jest przy leczeniu chorób układu pokarmowego. W minimalnych ilościach może być spożywany przez diabetyków. Ilość trzeba uzgodnić z lekarzem.

Miód lipowy

Barwa jasno-bursztynowa, bardzo słodki, lubiany przez dzieci, smak trochę ostry, powinien posiadać zapach kwiatów lipy. Zapobiega chorobom układu oddechowego, działa uspokajająco. Można go spożywać zapobiegawczo przy przeziębieniach, działa też wykrztuśnie. Najlepiej spożywać go w naparze kwiatów lipy lub z sokiem malinowym.

     Z uwagi na bardzo mało drzew lipowych na naszym terenie rzadko występuje w stanie miodu czysto lipowego.

Miód rzepakowy

W stanie płynnym kolor słomkowy o zapach kwiatu rzepaku. Po skrystalizowaniu zapach ustępuje, a krystalizuje się bardzo się szybko, w ciągu kilku dni po odbiorze. Po skrystalizowaniu jest biały, w smaku bardzo słodki. Działa wzmacniająco na organizm, używany jest też do wypieków.

Miód gryczany

     Kolor bursztynowy o zapach kwiatów gryki i trochę piekącym smaku, zawiera dużo magnezu, jest jednym z najlepszych antyseptyków. Kiedyś był stosowany z dobrym skutkiem przy leczeniu oparzeń, należy go spożywać zapobiegawczo. Na naszym terenie występują tylko miody wielokwiatowe, akacjowe, lipowe, późną jesienią przy sprzyjających warunkach pogodowych występuje jeszcze miód nawłociowy. W tym roku było go niewiele.
Pasieka "Pod Słońcem" w zimowej krasie (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

Jak poznać dobry miód

     Obecnie coraz więcej handlarzy dodaje różne dodatki do miodów, przeważnie mówi się o syropie glukozowym. Optycznie taki miód wygląda tak samo jak naturalny, jednak nie posiada żadnych właściwości biologicznych, dlatego też jego zakup nie ma sensu. Na szczęście jest prosta metoda na kontrolę zakupionego miodu i sprawdzenie wiarygodności sprzedawcy.

     Przygotowujemy szklankę letniej wody, do której wlewamy powoli miód, który kupiliśmy. Jeżeli mamy do czynienia z miodem naturalnym strumień będzie jednolicie spływał do wody i będzie widocznie od niej oddzielony. W przypadku, gdy do jego składu zostały dodane inne składniki, zarys granicy woda-miód będzie niedostrzegalny. Miód będzie się wtedy w wodzie dobrze rozpuszczał.

     Sami przyznacie, że jest to bardzo proste w wykonaniu doświadczenie, które pozwala szybko zweryfikować jakość miodu. Drugim takim badaniem bardzo prostym jest badanie organoleptyczne. Jeżeli miód nie krzepnie jednolicie, może być zafałszowany. Pojawiające się na rynku miody "zagraniczne" bywają niejednokrotnie z dodatkiem antybiotyków zadawanych pszczołom w czasie leczenia, dlatego też kupując miody sprawdzajmy co jest napisane na etykiecie. Moje obawy niejednokrotnie się sprawdzają, widzę na targu miody płynne jakoby były zdekrystalizowane.

Większość miodów - nasze krajowe wszystkie - po pewnym czasie ulegają krystalizacji, tzn. ze stanu ciekłego przechodzi w stan stały co jest oznaką dobrej jakości.

Jeszcze raz apeluję kupujmy POLSKI MIÓD od rodzimych pszczelarzy.

Na jesienną chandrę, miód jest bardzo dobry. Smacznego!
 (fot. sanktuarium-wabrzezno.pl)

Św. Ambroży- patron pszczelarzy!

Większość pszczelarzy zna legendę o św. Ambrożym, która mówi, że tuż po narodzinach małego Ambrożego, w jego kołysce osiadł rój pszczół. Przerażona opiekunka usiłowała go odpędzić, na co nie zgodził się ojciec Ambrożego. Prawdopodobnie powiedział "...jeśli niemowlę żyć będzie, będzie kimś wielkim...". Na szczęście mały Ambroży przeżył.

     Z okazji imienin patrona pszczelarzy, które przypadły w dniu 7 grudnia, życzmy sobie dużo zdrowia, aby wszystkie rodziny, które zazimowaliśmy, dokonały wiosennego oblotu, a miodu było aż tak dużo, że wylewał by się z gniazd.

Włodzimierz Kowalski   



idź do góry powrót


 POMOC! - GiM Proszowice  
pomoc w zakupach
OSP p. Wojciech Dzikowski
tel. 515 423 607

drobna pomoc finansowa
GOPS Proszowice
tel. 537-507-659

koordynacja, informacja
UGiM Proszowice
tel. 12 386 41 30 do 13.00

posiłki z dowozem
kliknij TUTAJ
 warto pomyśleć?  
Od każdego z nas zależy, czy uczyni z siebie dar dla pokoju.
(R. Baden-Powell)
lipiec  10  piątek
[10.00-13.00]   (Proszowice)
ZróbMY LaTO razem - zajęcia wakacyjne w proszowickim CKiW
lipiec  11  sobota
lipiec  12  niedziela
[10.00]   (Proszowice)
wycieczka rowerowa - "Szlakiem kościołów"
lipiec  13  poniedziałek
DŁUGOTERMINOWE:
PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ