Znaczenie pszczół w naszym życiu
|
(fot. Pasieka ''Pod Słońcem'') |
Proszowice, 00_00_0000
Pszczoły powodują u każdego z nas różne reakcje. Znaczna część ludzi panicznie boi się pszczół, uważa bowiem, że użądlenie pszczoły spowoduje opuchliznę i ból. Najsilniejszą opuchliznę wywołuje użądlenie w okolicy oka, ust, oraz wewnątrz jamy ustnej. Jednak już w starożytności zauważono, że osoby zajmujące się pszczelarstwem nie cierpią na choroby stawów i cieszą się doskonałym zdrowiem.
Jad pszczeli powoduje zanikanie dolegliwości reumatycznych. Badania w tym kierunku były prowadzone od zamierzchłych czasów. Pszczoły wytwarzają też wiele innych produktów, które są niezbędne w naszym życiu (miód, wosk, mleczko pszczele, kit). Jednak prawie wszyscy traktujemy je z sympatią i stawiamy je jako wzór pracowitości i doskonałej organizacji życia społecznego.
W starożytności ludzie traktowali pszczoły jako symbol czystości charakteru porządku i oszczędności. Wiele tajemnic życia pszczoły odkryto już dawno, poznano skomplikowane wzajemne stosunki między osobnikami, poznano metody kierowania nimi, a mimo to nie wszystko zostało wyjaśnione.
Rodzina pszczela tak jak każda inna istota, rozwija się, rozmnaża i walczy o istnienie.
A zatem rodzina pszczela - chociaż składa sie z wielu tysięcy osobników - jest jednolitym skomplikowanym organizmem, którego procesy biologiczne przebiegają zgodnie z prawami ogólnobiologicznymi, właściwymi w całej przyrodzie. Obok korzyści wymienionych na początku pszczoły spełniają jeszcze funkcję tzw. zapylaczy. I tutaj z tej jej umiejętności korzysta rolnik, czy ogrodnik, który powinien pszczoły otaczać szczególną ochroną.
|
(fot. Pasieka ''Pod Słońcem'') |
W tym miejscu musimy sobie uzmysłowić, że na świecie około 80% spośród wszystkich gatunków roślin jest owadopylna. Znaczenie pszczół jako zapylaczy zwiększa sie stale, gdyż w miarę przemysłowego rozwoju rolnictwa i coraz szerszego stosowania środków owadobójczych giną masowo dziko żyjące owady pożyteczne. Środki te przeważnie charakteryzują się toksycznością żołądkową, a więc występują zatrucia żołądkowe, wtedy gdy pszczoła pobierze skażony pyłek lub nektar. Szczególnie jest to niebezpieczne w okresie suszy, gdy pszczoły przyniosą zatruty pokarm do ula, co przyczynia się do wytrucia całej rodziny.
W poprzednich latach ubytek pszczół z tego tytułu był szacowany na 20-30%, jednak w obecnej chwili nastąpiła drobna poprawa, głównie dzięki świadomości znaczenia pszczół, znacznej poprawy praktycznego przygotowania zawodowego wykonawców zabiegów, a także wprowadzenie aktów prawnych dostosowanych do wymogów unijnych. Jednak będąc niejednokrotnie w pasiece obserwuję, że rolnicy opryskują swoje plantacje o rożnych porach dnia, nawet rano, a więc wtedy kiedy występują największe wyloty po pożytek.
W tym miejscu apeluję, aby rolnicy nie podcinali gałęzi na której siedzą. Mniejsze pogłowie pszczół mniejsze plony. Dochód jaki przynoszą pszczoły przez zapylanie roślin, przewyższa wielokrotnie dochód otrzymany z miody, wosku, czy innych produktów pszczelich. A o wielkiej przydatności pszczół świadczyć może to, że w niektórych krajach uważa się za konieczne utrzymywanie pasiek wyłącznie w celu zapylania, nawet jakby otrzymany miód nie pokrył ich utrzymania.
Możemy w tym miejscu zadać pytanie po co pisać w tym czasie na początku jesieni o opryskach, o pożytkach, o korzyściach pszczelarstwa? Nadchodzą czasy szkoleń w zakresie oprysków, obsługi opryskiwaczy. Pod rozwagę szkolących poddaję temat ochrony pszczół. Te stworzenia potrafią się odwdzięczyć poprzez intensywne zapylanie. Mam też świadomość, że pisanie o życiu pszczół może zachęcić przyszłego adepta pszczelarstwa do zgłębienia tematu.
Chętnie rozmawiam o pszczołach z najmłodszymi, nieraz przychodzi zmierzyć się z trudnym pytaniem, jednak żadne nie może pozostać bez odpowiedzi. Przeszedłem trudne pytania od mojego wnuka, dociekliwość pytań musiała dogłębnie wyjaśniona na zasadzie a po co? Biorąc wszystko za i przeciw jestem takiego zdania - PSZCZOŁAMI WARTO SIĘ ZAJMOWAĆ.
Włodzimierz Kowalski
|
|
|