Pszczelarstwo - zawód, pasja, hobby

zimowe ule (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

Proszowice, 25-01-2012

     Każdy właściciel pszczół z tytułu posiadania i użytkowania zwierząt, oraz wytwarzania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, ma obowiązek wpisać swoją pasiekę do rejestru powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na lokalizację danego gospodarstwa pasiecznego.

     Zgłoszenie pasieki skutkuje nadaniem jej weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego. Zgłoszone gospodarstwo pasieczne winno spełniać szczegółowe warunki weterynaryjne związane z wprowadzeniem na rynek zwierząt, czyli rojów lub rodzin pszczelich, a także środków spożywczych w postaci miodu, obnóży pyłkowych, pierzgi lub mleczka pszczelego - tak mówi Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 września 2003r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych, jakie muszą spełniać gospodarstwa w przypadku, gdy zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, pochodzące z tych gospodarstw, są wprowadzane na rynek.

     Rozporządzenie to, dotyczy każdego pszczelarza i nie jest ważne czy pszczelarzy zawodowo, hobbystycznie czy też jest to jego pasja życiowa. Od dawna wiadomo, że pszczelarstwo powinno dawać korzyści materialne, moralne, a także w pewien sposób dostarczać rozrywki.

     Jednak pszczelarze rzadko kiedy oglądają się na korzyści materialne z pasieki, dla wielu z nich obcowanie z pszczolami wyzwala ogrom radosnych emocji, wzbogaca duchowo, pozwala poznać przyrodę, wyrabia spostrzegawczość, wnikliwość i dążenie do głębszego poznania życia tych owadów.

     Od wielu lat krąży takie powiedzenie "u złych ludzi pszczoły się nie trzymają". Nasz wielki, sławny pszczelarz ksiądz Jan. Dzierżon mawiał "...Ten, kto zajmuje się pszczelnictwem nie tylko gwoli korzyści, kto z prawdziwą miłością pielęgnuje pszczoły i uważnie obserwuje je, ten jest prawie zawsze dobrym człowiekiem, mężnym obywatelem i wiernym przyjacielem...".

     Praca w pasiece, gdzie powietrze jest czyste, przepełnione zapachem kwiatów i miodu , korzennym zapachem pierzgi, zbawiennie wpływa na zdrowie, uspakaja system nerwowy, fizycznie wzmacnia człowieka. Praca z pszczołami jest pożyteczna dla wszystkich, toteż pszczelarstwem pasjonują się rolnicy, lekarze, księża, robotnicy, inżynierowie, uczeni, pisarze, emeryci i uczniowie.

     Dla jednych pszczelarstwo to całkiem nowe hobby, dla innych tradycja przechodząca z pokolenia na pokolenie, dla niektórych zawód, a dla wielu rozrywka i urozmaicenie życia w podeszłym wieku.

     Gdybyśmy postrzegali pszczelarstwo jako tylko przyjemny wypoczynek lub zabawę, mielibyśmy fałszywy obraz tego, co pszczelarz robi. Posiadanie pasieki to przede wszystkim praca i to dość trudna, a czasami nawet uciążliwa.Miodu nie dostaje darmo ani pszczoła ani pszczelarz. Praca ta nade wszystko jest przyjemna, radosna i pociągająca.

     Istnieją takie powiedzenie, że pszczelarstwo to powołanie, a jeśli go nie ma, to nie ma zamiłowania i entuzjazmu z jakim powinniśmy się pszczołami zajmować.

     Jeżeli przeczytacie tych parę luźnych wątków dotyczących pszczół i zdecydujecie się na założenie pasieki, to powinniście dobrze zrozumieć ich życie. Nauka i praktyka są tu równorzędne, dopełniają się i wzbogacają nawzajem. Pamiętajmy o jednym, że pszczelarz mimo, że jest to osoba niejednokrotnie od nas starsza, potraktuje przyszłego adepta pszczelarstwa poważnie i ze spokojem przekaże część swojej wiedzy i daruje pszczelą rodzinę na tak zwany dobry początek.

Owocowa sałatka z miodem

Składniki: 3 pomarańcze, 15 winogron ciemnych, 1 kiwi, sok z cytryny, 3 łyżki miodu, kieliszek wina białego.

Na zimowy wieczór życzę smacznego - następny przepis w lutym.

Włodzimierz Kowalski   

Artykuł pochodzi ze strony: Internetowego Kuriera Proszowskiego
Zapraszamy: https://www.24ikp.pl/autorskie/pszczelarstwo/20120125pszczelarstwo/art.php