facebook
Październik w pasiece

    Dzisiaj jest piątek, 10 lipca 2020 r.   (192 dzień roku) ; imieniny: Filipa, Sylwany, Witalisa    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   M.Fatyga   |   p.zrzęda   |   A.Powidzki   |   H.Pomykalski   |   Z.Grzyb   |   Z.Kuliś - Franek II...   |   W.Nowiński - wrześniowe...  |   M.Prüffer - paragrafy...   | 

serwis IKP / działy autorskie / pszczelarstwo to pasja / Październik w pasiece
O G Ł O S Z E N I A


Październik w pasiece

 (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')

Proszowice, 11-10-2011

     W październiku pszczoły zaczynają formować kłąb, wewnątrz którego, bardzo dobrze zimuje waroza. Dlatego, należy wykorzystać cieplejsze dni do jej zwalczania, najskuteczniej przez odymianie apiwarolem. W tym czasie szczególną uwagę zwracamy na to, aby w ulach nie pozostawić plastrów bez pszczół, gdyż pozostawione w gnieździe mogą zapleśnieć. Szczególną uwagę zwracamy na wylotki, muszą być tak ustawione, aby wentylacja ula była swobodna. Należy wyjąć z uli podkarmiaczki, a w ich miejsce wstawić zatwory słomiane. Ocieplanie rodziny pszczelej od góry, należy przeprowadzać stopniowo gdyż nadmierne ocieplenie może spowodować rozluźnienie się kłębu. W dalszym ciągu zabezpieczamy ule przed myszami.

     Wszyscy pszczelarze w okresie jesienno zimowym naprawiają stary i wykonują nowy sprzęt. Oprócz tego, zajmują się sprzedażą pozyskanych w sezonie produktów. To aż tyle i tylko tyle. Jeżeli przyjrzeć się dokładnie tym obowiązkom, to okaże się, że czasu na ich spełnienie jest aż nadto. Przecież okres, w którym pszczoły pozostają w ulach i nic nie trzeba a nawet nie można przy nich robić, trwa pół roku, a niekiedy nawet dłużej. Przygotowanie nowego i naprawa starego sprzętu, topienie wosku, czyszczenie i dezynfekcja ramek zajmują pszczelarzowi bardzo dużo czasu, a musi jeszcze sprzedać to co przez sezon naprodukowały pszczoły.

 (fot. Pasieka ''Pod Słońcem'')
     Miesiąc październik to miesiąc kursów i szkoleń. Pszczelarze wiedzą, że pszczoły mają swoje tajemnice, którymi niechętnie się dzielą. Inteligencją i organizacją życia społeczność pszczela dorównuje człowiekowi, tajemniczy jest też miód. Medycyna coraz częściej dostrzega jego zalety. Kiedyś Polska była nazywana krajem mlekiem i miodem płynącym teraz miodu polskiego coraz mniej i bardzo często jest fałszowany. Każdy dobry miód do końca roku powinien być skrystalizowany, a jeżeli jest płynny to przy przelewaniu powinien tworzyć się kopczyk - to ciekawostka dla tych, którzy zastanawiają sie czy kupili dobry miód.

Przepis na jabłka na miodzie

Składniki: 4 jabłka, 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,1/2szklanka białego wina, 2 łyżki posiekanych migdałów, 2 łyżki rodzynków, 2 łyżki orzechów ,1 łyżeczka cynamonu, cukier wanilinowy.

Przygotowanie: rodzynki posiekać, z migdałami, orzechami, doprawić cynamonem. Odciąć górę jabłka, resztę wydrążyć, napełnić masą rodzynkowo - migdałowo - miodową. Włożyć do naczynia żaroodpornego podlać winem. Wstawić na 20 minut do gorącego piekarnika.

Podawać na ciepło. Życzę smacznego - następny przepis w listopadzie.

Włodzimierz Kowalski   



idź do góry powrót


 POMOC! - GiM Proszowice  
pomoc w zakupach
OSP p. Wojciech Dzikowski
tel. 515 423 607

drobna pomoc finansowa
GOPS Proszowice
tel. 537-507-659

koordynacja, informacja
UGiM Proszowice
tel. 12 386 41 30 do 13.00

posiłki z dowozem
kliknij TUTAJ
 warto pomyśleć?  
Od każdego z nas zależy, czy uczyni z siebie dar dla pokoju.
(R. Baden-Powell)
lipiec  10  piątek
[10.00-13.00]   (Proszowice)
ZróbMY LaTO razem - zajęcia wakacyjne w proszowickim CKiW
lipiec  11  sobota
lipiec  12  niedziela
[10.00]   (Proszowice)
wycieczka rowerowa - "Szlakiem kościołów"
lipiec  13  poniedziałek
DŁUGOTERMINOWE:
PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ