facebook
Gdy nadejdzie marzec

    Dzisiaj jest poniedziałek, 13 lipca 2020 r.   (195 dzień roku) ; imieniny: Danieli, Irwina, Małgorzaty    
 |   serwis   |   wydarzenia   |   informacje   |   skarby Ziemi Proszowskiej   |   Redakcja   |   tv.24ikp.pl   |   działy autorskie   | 
 |   M.Fatyga   |   p.zrzęda   |   A.Powidzki   |   H.Pomykalski   |   Z.Grzyb   |   Z.Kuliś - Franek II...   |   W.Nowiński - wrześniowe...  |   M.Prüffer - paragrafy...   | 

serwis IKP / działy autorskie / pszczelarstwo to pasja / Gdy nadejdzie marzec
O G Ł O S Z E N I A


Gdy nadejdzie marzec

 (fot. proszowice.eu/pasieka)

Proszowice, 11-03-2011

     Bardzo często w marcu występują odpowiednie warunki do przeprowadzenia głównego przeglądu wiosennego (temperatura powietrza w cieniu osiąga +15). W czasie tego przeglądu zwracamy uwagę na obecność czerwiu, jego jakość i ilość oraz stan zapasów. W tym okresie rodziny powinny mieć około 5-6 kg zapasu.

     Obecność odpowiedniej ilości pokarmu cukrowego i białkowego w rodzinie jest warunkiem dobrego czerwienia matek, a tym samym szybkiego rozwoju rodzin wiosną. Istotne znaczenie wiosną ma ocieplenie uli.

     Dlatego po pierwszym przeglądzie należy je starannie ociepli gdyż ułatwi to pszczołom utrzymanie temperatury odpowiedniej do wychowu czerwiu. Po skończonym przeglądzie należy zmniejszyć wylotki. W marcu brak jest wystarczającej ilości naturalnych pożytków ,a przy dobrej pogodzie pszczoły intensywnie poszukują pokarmu, co często powoduje rabunek. W końcu miesiąca zakwita leszczyna i podbiał, które dostarczają pszczołom bardzo potrzebnego pyłku.

     Wiosną możemy wpływać na przyspieszony rozwój rodzin pszczelich. Najczęściej polecanym sposobem jest podkarmianie tzw. stymulacyjne .Nie ulega wątpliwości że zmuszanie pszczół do pobierania pokarmu wiosną, bez względu na sposób przeprowadzenia tego zabiegu, wpływa bardo korzystnie na zwiększenie ilości wychowywanego czerwiu, oraz na zwiększenie produkcji miodu, głównie z wczesnych pożytków. Podawanie ciasta pyłkowego jest jedną z metod przyspieszenia takiego rozwoju.

     Zmielone obnóża pyłkowe mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy rozgrzany miód i zagniatamy aż do uzyskania jednorodnej masy. Ciasto zakładamy na górnych beleczkach ramek. Przy okazji przeglądu należy pobrać próbki martwych pszczół i wysłać je do badania na obecność chorób i pasożytów. Badania takie wykonuje bezpłatnie Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach.

     W okresie wiosennym ujawnia się groźna choroba zwana przez pszczelarz nosemą. Przypuszcza się że pierwotniak Nosema apis jest obecny w większości pasiek i rodzin w całej Europie. Objawami choroby są: biegunka pszczół i ich osłabienie, masowe zamieranie. Plastry i ściany ula są pobrudzone brunatnymi odchodami, w których znajduje się miliony przetrwalników pasożyta. Choroba ta postępuje błyskawicznie. W krótkim czasie ginie cała rodzina ul należy zamknąć aby nie rozprzestrzeniało się zakażenie. W tym czasie żadne zabiegi nie będą skuteczne.

Włodzimierz Kowalski   



idź do góry powrót


 POMOC! - GiM Proszowice  
pomoc w zakupach
OSP p. Wojciech Dzikowski
tel. 515 423 607

drobna pomoc finansowa
GOPS Proszowice
tel. 537-507-659

koordynacja, informacja
UGiM Proszowice
tel. 12 386 41 30 do 13.00

posiłki z dowozem
kliknij TUTAJ
 warto pomyśleć?  
Od każdego z nas zależy, czy uczyni z siebie dar dla pokoju.
(R. Baden-Powell)
lipiec  13  poniedziałek
lipiec  14  wtorek
lipiec  15  środa
lipiec  16  czwartek
DŁUGOTERMINOWE:
PRZYJACIELE  Internetowego Kuriera Proszowskiego
strona redakcyjna
regulamin serwisu
zespół IKP
dziennikarstwo obywatelskie
legitymacje prasowe
wiadomości redakcyjne
logotypy
patronat medialny
archiwum
reklama w IKP
hierarchia
parametry
miejsce prezentacji
ceny
przyjaciele
copyright © 2016-... Internetowy Kurier Proszowski; 2001-2016 Internetowy Kurier Proszowicki
Nr rejestru prasowego 47/01; Sąd Okręgowy w Krakowie 28 maja 2001
Nr rejestru prasowego 253/16; Sąd Okręgowy w Krakowie 22 listopada 2016

KONTAKT Z REDAKCJĄ
KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ         KONTAKT Z REDAKCJĄ